Съвет 3: Стрес и здравословно хранене

 
Вашият избор на храни може да има огромно влияние върху стресът по време на работния ден. Яденето на малки, чести и здравословни храни, например, може да помогне на тялото ви да поддържа дори и нивото на кръвната захар, запазвайки своята енергия и фокус, и намаляване на резки промени в настроението което влияе за контролиране на стрес
 
Стрес и здравословно храненеНамалете приема на храни, които могат да се отразят неблагоприятно на стресът, като кофеин, алкохол, транс-мазнини, както и храни с високи нива на химични консерванти или хормони.
 
Яжте повече Омега-3 мастни киселини, за да си създадете настроение. Най-добрите източници са мазни риби (сьомга, херинга, скумрия, аншоа, сардини), морски водорасли, ленено семе, и орехи.
 
Пушенето, когато сте стресирани може да ви създава усещането за спокойствие, но никотинът е мощен стимулант, който води до по-високи, а не по-ниски, нива на тревожност. 
 
Пийте алкохол в умерени количества. Алкохолът временно намалява тревожността, но твърде големия прием  може да предизвика безпокойство.
 

Съвет 4: Стрес и сън

  • Липсата на сън може да ви оставя уязвими за още стрес и да предизвика безсъние. Когато сте добре отпочинали, тогава е много по-лесно да сте емоционално балансирани. Сънят е ключов фактор за справяне с работата и стреса на работното място. Опитайте се да се подобрите качеството на съня си, като поддържате редовен график на съня си в продължение на 8 часа на нощ.
     
  • Избягвайте стимулиращи активността и стресови ситуации, преди лягане, като наваксване на работа.
Изключете телевизора и телефона си на беззвук един час преди лягане. Светлината, излъчваща от телевизори, таблети, смартфони и компютри потиска производството на мелатонин на вашето тяло и може сериозно да наруши съня ви. Вместо това, се фокусирайте върху тихи, успокояващи дейности като четене или слушане на нежна музика, като същевременно поддържате светлините приглушени.
 

Стресът и работа на смени

  • Работа през нощта, рано сутрин, или редуващи се смени могат да окажат влияние върху вашето качество на съня, което от своя страна може да се отрази на производителността и ефективността ви и да ви направи по-уязвими към стрес.
     
  • Ограничете броя на нощтните смени или нередовните на смени работата, за да се предотврати лишаването от сън.
     
  • Когато се връщате от нощна смяна, премахнете шумът и светлината от спалнята си през деня. Използвайте плътни завеси, изключвайте телефона, и използвайте тапи за уши или успокояващ звук, който да блокират през деня шума.
 

Съвет 5: Стрес приоритети и организираност

 
Създаване на балансиран график.
 
Работа без разпускане е рецепта за прегаряне. Опитайте се да намерите баланс между професионалния и семейния живот, социалните дейности и самотни занимания, ежедневните отговорности и време за вас. 
 
Планирайте редовни почивки. Уверете се, че  правите почивки през целия си ден. Например, за да се разходите или разговор с приятелско лице. Също така се опитайте  да се измъкнете от вашето бюро или работна станция за обяд.
 
Ще ви помогне да се отпуснете и да релаксирате, така ще сте по-продуктивни..
 
Управление на задачите. Съвети за намаляване на стреса на работа Приоритет на задачите.
 
Разрешаването на високо приоритетни задачи е на първо място. Ако особено имате неприятни задачи, най-добре почнете с тях. Останалата част от деня, ще бъде по-приятно и като резултат.
Разпределете отговорностите. Не е нужно да правите всичко сами. Оттървете се от желанието да контролирате всяка стъпка. Така ще се оттървете от ненужният стрес по време на целият процес.
 
Бъдете готов на компромиси. Понякога ако можете да споделите известна част от работата си и да намерите комфортна  среда ще редуцирате огромна част от стресът в работата ви.
 

6: Отървете се от лошите навици
 

Не се поддавайте  на перфекционизма. Когато си зададете нереалистични цели за себе си, често може да се превърнат в бързо падение. Имайте за цел да бъдете най-доброто ВАС, никой не може да иска повече от това.
 
Обърнете отрицателното си мислене. Опитайте се да мислите позитивно за работата си. Хвалете се дори за малките си постижения всеки път.
 
Не се опитвайте да контролирате неконтролируемото. Много неща по време на работа са извън нашия контрол, особено поведението на другите хора. Вместо да се фокусирате над тях, се съсредоточи върху нещата, които можете да контролирате като начина, по който сте избрали да реагирате  на  даден проблеми.
 
Потърси хумор в лошата ситуацията. Когато се използва по подходящ начин, хуморът е чудесен начин за облекчаване на стреса на работното място. Когато вие или хората около вас започнете да приемате нещата твърде сериозно, намерете начин да се облекчи настроението, чрез споделяне на шега или смешна история.