Общи правила за бране и сушене на билки
Общи правила за бране и
сушене на билки

Не през всяко време на годината растенията съдържат достатъчно лечебни вещества, които ги правят лекарствени. Ето защо за най – пълноценното използване на лекарствените растения е необходимо да се знае кога те могат да се събират – през кое годишно време и в коя фаза на развитието им. Трябва да се знае например, че обикновено стръковете и листата се берат малко преди или през време на цъфтежа, а цветовете – малко преди или след пълното им разтваряне; плодовете се берат напълно узрели, а корените и другите подземни части – през есента след увяхването на надземната част на растението или рано на пролет преди да започне развитието им; корите се белят през есента след узряването на плодовете или рано на пролет преди да започне на сокодвижението /преди развитието на растението/; пъпките – рано на пролет преди разпукването им, а семената – малко преди или при пълното им узряване.
Още по темата 20 билки и подправки, които подмладяватБране и сушене на листа


Защо са се наложили тези правила? Билките се ценят по съдържанието на лечебните вещества в тях. Самото концентриране на тези вещества не става равномерно в цялото растение, а в определени негови органи /пъпки, листа, цветове, корени,семена, плодове/ . От друга страна, количеството на лекарственото вещество се мени в зависимост от фазите на развитие на растението, от годишното време – дъждовно или сухо, от почвените условия, от географската ширина и др.

Необходимо е да се знае, че самото бране, с малки изключения, трябва да се извършва в сухо и слънчево време сутрин след вдигане на росата. Растения, които са брани росни и след дъжд, при сушене почерняват или бързо се запарват и мухлясват.

Билкоберачът, преди да пристъпи към събиране на лекарствените растения, трябва не само да е добре запознат с техниката на брането, но и да знае кое растение и коя част от него е необходимо да се бере, в какво количество, какъв е начинът на сушене, опаковане и запазване. Необходимо е добре да се знаят и ботаническите особености на растенията, защото има доста видове, подвидове и форми, които си приличат много и може да се смесят. Трябва добре да се познават отровните растения. При бране на отровни билки не бива да се пипат очите, устата, носът, ушите и други части на тялото с ръце, а след привършване на събирането те трябва добре да се измият със сапун. Деца не бива да се занимават с бране на отровни билки. Отровните билки се берат отделно от неотровните. Билките не се скубят и късат, а се режат с нож или ножица, като се отрязва само тази част, която се използва и се оставят известен брой растения за размножаване. Не се разрешава бране на рядко срещащи се растения. Правилно е при всяко излизане да се бере само една билка. Билките трябва да се сушат не по-късно от 5-6 часа след брането им. При правилно изсушаване растението запазва действащите си вещества, не мухлясва, не почернява и не ферментира.

 Източник: occultism.biz