високо кръвно, лекарства за високо кръвно, инфаркт, инсулт, лекарство, лекарства
Лекарствата срещу високо кръвно
предотвратяват инфаркт и инсулт

Две големи изследвания доказаха, че лекарствата срещу високо кръвно намаляват опасността от инфаркт и инсулт, дори когато хората са много възрастни, съобщи Асошиейтед прес.

Д-р Кенет Джеймърсън от Мичиганския университет е проверил действието на комбинацията от диуретик и АСЕ-инхибитора беназеприл и на беназеприл и блокери на калциевите канали.

Общо 11 462 души на средна възраст 68 години получили едната или другата комбинация. Освен от високо кръвно, те страдали от затлъстяване, диабет или други здравословни проблеми.

Лечението помогнало повече на приемащите АСЕ-инхибитори. При тях инцидентите били по-малко с около 15 процента.

И в двете групи обаче кръвното налягане било сведено до нормални стойности за 73 процента от пациентите.

Второто изследване, ръководено от д-р Найджъл Бекет от Импириъл колидж в Лондон, установи голямо предимство от предписването на лекарства срещу високо кръвно на хората над 80 години.

Той лекувал 3845 възрастни в Европа, Китай и няколко други държави с диуретика индапамид или плацебо плюс АСЕ-инхибитора перидоприл.

В групата на лекуваните с диуретика фаталните инсулти намалели с 39 процента, а общата смъртност намаляла с 21 процента. Резултатите са много по-добри от очакваното. БТА

actualno.com