мускулна дистрофия, лечение на мускулна дистрофия, лекарства за кръвно

Лекарство срещу високо кръвно
налягане намали мускулните увреждания
у мишки с най-често срещаната форма
на мускулна дистрофия

Широко използвано лекарство срещу високо кръвно налягане намали мускулните увреждания у мишки с най-често срещаната форма на мускулна дистрофия, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Асошиейтед прес.

Екип от университета Джонс Хопкинс е установил, че лекарството лозартан изглежда увеличава мускулното регенериране у мишки с рядко срещано заболяване, известно като синдрома на Марфан, и у гризачи с мускулна дистрофия тип Дюшен - най-често срещаната форма на мускулна дистрофия при децата.

Резултатите са интригуващи и, разбира се, се нуждаят от допълнителни изследвания, заяви д-р Валъри Суик, медицински директор на Американската асоциация за лечение на мускулна дистрофия. Припомняйки, че става дума за резултати от едно-единствено изследване, тя отбеляза, че това лекарство е използвано за лечение на деца и е сигурно. Единственото използвано в момента лечение на болестта на Дюшен дава странични ефекти и затова трябва да се проучи дали този метод може да предостави алтернатива, каза д-р Суик.    

При засегнатите от синдрома на Марфан мишки, лекувани с това лекарство, аортата била уякчена, като бил намален рискът от аневризъм. Освен че имат увереждане на аортата, децата, засегнати от синдрома на Марфан, в много случаи имат слаби мускули, а възрастните, засегнати от същия синдром, не могат да натрупат мускулна маса въпреки съобразеното с тази цел хранене и физическите упражнения, заяви главният автор на изследването, д-р Хари Диц от университета Джонс Хопкинс. При мишки, засегнати от синдрома на Марфан, лекарството лозартан напълно възстановило мускулите и ги уякчило. Д-р Диц планира да извърши тестове върху хора, засегнати от този синдром.

Изследователите се питат дали това не е специфичен отговор на мускулите спрямо въпросния синдром или става дума за нещо, което е характерно за биологията на мускулите.

След 6-месечно лечение било наблюдавано значително намаляване на мускулното увреждане при гризачите. Мишките демонстрирали по-голяма здравина на мускулите на предните и задните си крачета и по-малка умора при повторни тестове. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Medicine.