Блатен аир

Аир – Действие

Аир – Описание

Аир – Приложение

Аир – Състав

Аир – Противопоказания
 

Аир – Действие

Блатния аир сe прилага за възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането. Спомага за повишаване възбудимостта към вкусовите дразнители, усилва рефлекторното отделяне на стомашен сок.

Аир локално се употребява като антисептик и болкоуспокоително, за дъвкане при зъбобол, а във вид на зъбен прах при кървящи венци.

Аир – Описание


Още по темата КосопадЕсенен косопадКълновете - здраве в една шепаКакво да правим със стомашните киселиниБолка във вече умъртвен зъбКосопад - Как да се спасим от косопада 
Аир (Акорус)- Многогодишно блатно тревисто растение с хоризонтално пълзящо коренище, дълго до 1,5 м и до 3 см в диаметър, с три ръбесто стъбло и линейно мечовидни листа с успоредно жилкуване, дълги до 120 см. Съцветието е цилиндрично, към върха леко заострено, обагрено в жълто и е разположено сякаш странично на стъблото. Плодът на блатен аир е суха червена ягода. Цялото растение, особено коренището, има силна и приятна миризма. Цъфти от юни до август.

Аир – Приложение

За лечебна цел се използва коренището на аир (Rhizoma Calami), което се събира през есента, най-често се обелва и разцепва по дължина. Допуска се употреба и на необелени коренища.

1 кафена лъжичка нарязани корени от блатен аир се киснат в 300 мл вряла вода 2 часа.Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Външно се прилага извлек, приготвен от 20 г корени на 1 литър вода - за компреси. Може да се комбинира с други растения.

За усилване растежа на косата: 3 супени лъжици нарязани киренища се варят в 400 мл винен оцет 15 мин.С отварата вечер се правят фрикции.

Аир – Състав

Етерично масло, горчивия гликозид акорен, алкалоидът каламин, дъбилни вещества, витамин С, скорбяла, слузни ве ества, смола и др. В листата са открити дъбилни вещества и етерично масло.

Блатен аир - Къде се среща?

Блатен аир расте по мочурливите места и блата в Софийско, Казанлъшко и Варненско.