Смокиня - Действие и приложение:

Зрелите плодове се използват при запек и др. Леко слабително, противокашлично, противогъбично, диуретично действие.

Клайп след 30-годишен опит е установил, че запекът е причина за половината от болестите. От запек страдат всички, които не ходят по нужда най-малко един път дневно или пък ходят, но трудно. Газовете, които се образуват, при някои хора предизвикват болки в главата, ушите и пр., а при други действат отрицателно в стомаха, корема, гърдите, с усещане за тежест и безпокойство. Понякога тези газове се утаяват във вид на пикочна киселина в бъбреците, гърба, краката и можат да причинят ревматизъм.

Продължителното запичане предизвиква възпалителни процеси в стомаха и червата, хемороиди, апендисит. Невъзчожно е да се излекуват болките в стомаха, докато болният не отиде по нужда 1-2 пъти дневно. Най-невинният и най-евтиният начин за регулиране ходенето по нужда е лечението със смокини, което трае 1-2 месеца.

Страдащите от запек трябва да спрат употребата на шоколада и какаото.

Смокиня - Описание:

Смокинята ниско дърво, достигащо до височина 10 м, или храст със светлосива кора. Листата са едри, разположени на дълги длъжки. Петурата е закръглена или яйцевидна, 3-5-делна, рядко цяла, горната страна е с кафяви четинки, а долната - меко влакнеста. В пазвите на листата е разположено съцветието, което е крушовидно. Съцветното легло се разраства в лъжлив плод, който е месестосочен, светложълто до виолетовокафяво обагрен. Плодовете са орехчета, затворени в месестата част на лъжливия плод. 

Цъфти април – май.


Още по темата ЗапекЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)Знаете ли как да се предпазите от цистит?Лошият дъх има естествено решениеКълновете - здраве в една шепаСпешна помощ за стомахаСмокиня - Използвани части:

Използват се плодовете, които се събират най-често след узряване.

Смокиня - Начин на приложение:

Всяка вечер се взимат 5-10 смокини, измиват се в хладка вода, поставят се в стъклен или порцеланов съд и се заливат с вода. На сутринта смокините се изяждат на гладно, а водата се изпива. На деца смокините се дават накълцани. Смокините са пълни с малки зрънца, които попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове и тези органи могат отново да функционират правилно. Ако ходенето по нужда стане по-често, при пъти на ден например, лечението трябва да спре веднага.


*Като очистително средство се приемат сутрин на гладно няколко сушени смокини, накиснати от вечерта в зехтин. 

*При кашлица и ангина се консумират сварени в мляко изсушени плодове. Дневната доза е 2 чаени лъжички плодове на 1 чаша мляко, което се изпива на 2 пъти или се използва за гаргара. 

*Външно се поставят лапи от нарязани плодове. 
Ядът се и в прясно състояние, но добре узрели.

Смокиня -Лечебни съставки:

Съдържа до 50% инвертна захар, ферменти, слузни вещества, пектини, витамини – C, B2, органични киселини – винена, лимонена, неорганични соли – калциеви и други. 

Къде се среща?

Култивира се в топлите части на страната, среща се и подивяло по Черноморското крайбрежие и южната част на Струмската долина.