ПилатесВ забързаното ни ежедневие е трудно, когато трябва да съчетаем спортът с работата и останалите ни задължения. Затова и често, спортът остава на заден план, постепенно трупаме излишни килограми, губим гъвкавостта на ставите и забавяме метаболизма си. В следващите редове ще ви представим един спорт, за който не са ви нужни повече от 15- 20 мин. Става дума за пилатес.

Но що е то пилатес?

Пилатес е система от упражнения за разтягане и за сила, разработена преди повече от деветдесет години от Джоузеф Пилатес. Тя укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие и прави фигурата по-стройна.Методът разглежда тялото като едно цяло, не изолира група мускули и не работи само върху опредена област, характерно за фитнес системите. Целта е постигане на равновесие, подобряване на кръвообращението, облекчаване от стреса, повишаване на издръжливостта. Методът  наподобява йога.

Какви са ползите от  пилатес упражненията?

Пилатес е чудесен помощник срещу редица болки като тези в гърба или шията. Лечебната сила на Пилатес се проявява и в помощ срещу психическа умора, мигрени и стрес.Упражненията са нискоинтензивни и се изпълняват от седящо или наведено положение. Тренират се няколко мускулни групи наведнъж чрез плавни, продължителни движения.

Основни принципи:

1. Упражненията са разработени така, че да е невъзможно да накарате тялото си да ги изпълнява, без да мислите и без да се съсредоточите върху движението на всяка отделна част от тялото. При това без каквото и да е умствено натоварване.

2. Според Джоузеф Пилатес, за да функционират всички системи в човешкия организъм, той трябва да бъде снабдяван с много кислород. “Изцеждайте въздуха от дробовете си сякаш изцеждате мокра кърпа, докато стане суха” - казва той. Към всяко упражнение има указания кога точно да поемете въздух и кога да издишате. При неправилно дишане движенията стават по-малко ефективни и губят смисъла си.

3. Мускулите в центъра на тялото (корем, кръст, хълбоци и седалище) се разглеждат като "електроцентрала", от която идват енергията и силата. Акцентът в метода е работата с мускулните групи в тази централна част - те са ключът към добрата форма, стойка и кондиция на цялото тяло Всички движения се изпълняват плавно и преливат едно в друго. Целта на тази гимнастика, освен да стегне и да направи мускулите по-гъвкави, е и да постигне естествена грациозност на тялото.