ШоколадЕдва ли има човек на тази планета, който да не обича шоколад. Но какво всъщност знаем за него, освен фактът, че ни кара да се чувстваме щастливи? Шоколадът е Божествената храна (буквално - Theobroma cacao). Разбира се, и ние простосмъртните обожаваме това невероятно вкусно творение. И за да бъде шоколадът още по-ценен, учените разкриха и някои от неговите неподозирани полезни качества.

Разбира се, трябва да уточним, че не всички шоколади са полезни. Някой дори могат да ви навредят, като вдигнат нивото на кръвната ви захар. Това, което трябва да запомните е, че полезен е черният шоколад. Макар и леко горчив на вкусно той е източник на здраве. В основата на полезните свойства на шоколада стоят флавоноидите, които се съдържат в какаовото зърно. Разбира се, тъмният шоколад съдържа много по-голяма концентрация от тези вещества в сравнение с другите си събратя. А колкото повече какао има едно изделие, толкова по-полезно е то.Според изследванията, ако включите черния шоколад в ежедневното си меню, със сигурност ще избегнете сърдечни проблеми, ще нормализирате кръвното си, ще намалите „лошия холестерол” и ще повишите оросяването на мозъка. Интересно за диабетиците е, че този продукт може да регулира кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Последното откритие, свързано с шоколада е че това е дин от най-силните антиоксиданти.

Невероятно е, но шоколадът може да ви спаси дори от инфаркт и инсулт. Съдържащите се в него феноли предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове. Дори и хипертониците могат да се поглезят с две-три парченца шоколад – лакомството съдържа минимални количества кофеин и по никакъв начин не може да повиши артериалното налягане. Шоколадът е безопасен и за хората с повишен холестерин, тъй като съдържа само полезен холестерин, както и специална киселина, която „почиства“ кръвоносните съдове. Шоколадът е още по-полезен, когато е смесен с ядки – те са добър източник на растителни белтъчини. Една от най-полезните ядки е лешникът.

„Не яж много шоколад, ще ти се развалят зъбите!“ - всички сме чували това като малки. Всъщност е точно обратното. Какаовото масло, което се съдържа в шоколада, покрива зъбите и венците със защитен слой, който не позволява на болестотворните бактерии да се размножават. Тианинът предотвратява образуването на зъбна плака, а фосфатите и фторът укрепват емайла. Така че шоколадът не причинява кариес, а напротив – предпазва от него.