Диклак

Диклак гел, Diclac - болкоуспокояващо и противовъзпалително

ДИКЛАК ® 1% гел
Диклофенак натрий /Diclofenac sodium/

Какво представлява диклак гел и за какво се използва. Използва се за локално приложение при болка, възпаление и оток. Диклак се предписва при навяхвания, контузии и разтягания.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДИКЛАК ГЕЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Продукта представлява болкоуспокояващо и противовъзпалително действие (нестероидно противовъзпалително средство).


За какво се използва ДИКЛАК ® гел
За локално приложение при болка, възпаление и оток при:

 • ревматични заболявания на меките тъкани (възпаление на сухожилията и лигаментите-тендинити, тендовагинити и бурсити, болезнена неподвижност на рамото, възпаление на мускулите и ставите);
 • дегенеративни ставни заболявания (артроза на големите и малки стави) на крайниците и в областта на гръбначния стълб;
 • спортни и битови травми (навяхвания, контузии, разтягания).

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ДИКЛАК ГЕЛ

Не прилагайте ДИКЛАК ® гел

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към диклофенак или към някоя от другите съставки на продукта, или към други нестероидни противовъзпалителни средства;
   
 • при отворени рани, възпаления или инфекции на кожата или лигавиците;
   
 • при деца и подрастващи;
   
 • през последния триместьр на бременността (за дълъг период и върху големи области от кожата).


Обърнете специално внимание при употребата на Диклак гел

 • ако страдате от астма, сенна хрема, назални полипи (подуване на носната лигавица хронични белодробни заболявания или хронични инфекции на дихателната система (симптоми, подобни на сенна хрема);
   
 • ако сте свръхчувствителни към противовъзпалителни продукти от всички групи,  съществува по-висок риск от възникване на астматични пристъпи (т.нар. непоносимост към аналгетици/аналгетична астма), локален оток на кожата и лигавицата (т. нар. едема на Квинке) или уртикария при приложение на ДИКЛАК ® гел, отколкото при други пациенти. При тези пациенти ДИКЛАК ® гел може да се прилага само при спазване на определени предпазни мерки и директно проследяване от лекар. Същото се отнася и за пациенти, развиващи алергични реакции и към други субстанции, които се проявяват с кожни реакции, сърбеж или уртикария.

Употреба на други лекарства


Досега не са известни взаимодействия, ако ДИКЛАК ® гел се прилага правилно. Въпреки това Вие трябва да информирате лекуващия лекар, ако по същото време приемате или наскоро сте приемали други лекарства.


Бременност и кърмене

Още по темата АртрозаПодагра (Хиперурикемия)Ревматоиден артритРевматизъм ( Rheumatism )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРибеното масло потиска болките, причинени от артритЗокум (олеандър)ЖълтурчеВълча ябълкаПрез първия и втория триместьр на бременността, Вие трябва да използвате ДИКЛАК ® гел само след консултация с лекар. Поради увеличения риск от усложнения за майката и детето по време на раждане, Вие не трябва да прилагате ДИКЛАК ® гел върху големи участъци от кожата и за продължително време през последния триместър на бременността.
Малки количества от активната субстанция преминават в майчиното мляко. Локалното приложение върху големи площи за по-продължителен период от време трябва да се избягва по време на кърмене. За да се избегне директния контакт на кърмачето с гела, ДИКЛАК ® гел не трябва да се използва върху областта около гърдите по време на кърмене.


Деца и юноши
Децата и юношите не трябва да прилагат ДИКЛАК ® гел, поради липсата на достатъчно опит при тази възрастова група.
Децата трябва да се пазят от контакт с лекарствения продукт с ръце или от втриването му в кожата.


Шофиране и работа с машини
Продуктът не оказва влияние върху способността за шофиране или работа с машини.

3. КАК ДА ПРИЛАГАТЕ ДИКЛАК ГЕЛ

Моля, придържайте се към указанията за употреба, тъй като в противен случай продуктът няма да действа правилно.
Прилага 3 пъти дневно. Трябва да се изстискат около 11 cm от гела, съответстващи на 3 g гел (30 mg диклофенак натрий) и да се нанесат върху болезнената област. Максималната обща дневна доза е 9 g гел, сътветстващи на 90 mg диклофенак натрий.
Само за външна употреба. Да не се приема през устата!
Нанася се в тънък слой към засегнатата част от тялото и леко се втрива. Трябва се остави за няколко минути да попие преди да се облекат дрехите. Не се препоръчва използването на оклузивна превръзка.
Може да се прилага като допълнителна терапия заедно с други лекарствени форми, съдържащи диклофенак.    

Продължителността на приложение се определя от Вашия лекуващ лекар.

 • Ако сте приложили повече от необходимата доза
   
 • Ако сте превишили препоръчителната доза, гелът трябва да се отстрани от кожата и мястото да се измие с вода. Ако са използвани значително големи количества от ДИКЛАК трябва да информирате Вашия лекуващ лекар. Няма специфичен антидот.
   
 • Ако сте пропуснали да приложите
   
 • Ако сте забравили да приложите доза, моля продължете приложението на продукта като спазвате предписаната дозировка. Ако имате някакви съмнения относно прекъсването на лечението, моля, консултирайте се с Вашия лекуващ лекар.


4.    ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, ДИКЛАК ® гел може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Рядко могат да възникнат локални кожни реакции като зачервяване, сърбеж, парене на кожата, кожни обриви, вкл. с образуване на мехурчета и уртикария.
ДИКЛАК ® гел може в редки случаи да предизвика реакции на свръхчувствителност или т.нар. локални алергични реакции (контактен дерматит).


Ако се нанася върху големи площи от кожата и за по-продължителен период от време, не може да бъде изключена появата на системни нежелани лекарствени реакции, засягащи определени органи и системи или дори целия организъм, както могат да възникнат при системна употреба на диклофенак-съдържащи лекарствени продукти.
В отделни случаи при локално приложение на диклофенак-съдържащи продукти са съобщавани гастроинтестинални нарушения, генерализиран кожен обрив, реакции на свръхчувствителност под формата на ангиоедема и диспнея, както и фоточувствителност.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.


5.    КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ДИКЛАК  ГЕЛ
Да се съхранява при температура под 25°С. Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Срокът на годност на лекарството е напечатан върху опаковката. Да не се употребява след изтичане на срока на годност.
Срокът на годност след първо отваряне на опаковката е 9 месеца


6.    ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа ДИКЛАК ® гел

 • Активното вещество е диклофенак натрий.
   
 • Другите съставки са: амоняк, карбомер (980), децилолеат, натриев едетат (Ph.Eur.), октилдодеканол (Ph.Eur.), З-вп-фосфатидилхолин, пропан-2-ол, RRR-алфа-токоферол, ароматни субстанции, пречистена вода.
   
 • Опаковки от 50 и 100 g.

Лекарствени форми

gel 1% - 50 g; 100 g
sol. inj. 75 mg/3 ml x 1; x 5

Важно: Преди да закупиш се консултирайте с вашият фармацевт или лекар.

Източнци: ИАЛ

назад

Лекарствен справочник

Коментари (0)

Добави коментар

Внимание: Задължително е писането на кирилица.

Избор на клавиатура: Повече за кирилизатора.
Моля въведете кода от картинката с главни букви
Няма коментари

Търсене в сайта

http://sommons.co/out?zoneId=2647810-2647961 Банер II

Ако сме ви били полезни,
моля харесайте страницата ни във Facebook.