Ген на дълголетието
Ген на дълголетието

Генна вариация, с чиято помощ хората ще могат да доживеят до дълбока старост, зависи от съхраняването на паметта и умствените способности, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Би Би Си. Генът на дълголетието прави по-големи мастните холестеролни плаки в кръвта. По този начин причинява мастни натрупвания в кръвоносните съдове, които са свързани с мозъчни увреждания, инсулти и сърдечни удари, съобщава сп. Neurology.

Изследването е обхванало близо 300 евреи ашкенази, прехвърили 70-те, 80-те и 90-те години. За участниците на възраст над 90 години, които притежават гена на дълголетието, имало 2 пъти по-голяма вероятност мозъкът им да функционира по-добре в сравнение с другите участници, които не притежават въпросната генна вариация. Резултатите от участието им в тестове за запаметяване и концентрация на вниманието били по-добри. Освен това за онези, които станали столетници, имало 3 пъти по-голяма вероятност да притежават същата генна вариация, отколкото за 70-годишните участници.

Главният автор на изследването, директорът на института за изследвания върху стареенето към нюйоркския медицински колеж "Алберт Айнщайн" Нир Барзилия, заяви, че същата генна вариация изглежда защитава и срещу болестта на Алцхаймер.