хапче против забременяване, лекарство, предотвратяване бременност
Одобриха хапче, което спира
менструацията

Първото хапче против забременяване, което прекратява месечния цикъл за неопределен срок, бе одобрено за продължителна употреба от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, предадоха световните агенции.

Лекарството, което се казва "Lybrel", се взема всеки ден без прекъсване. Спира менструацията за неопределено време и предотвратява бременност. Произвежда се от "Wyeth Pharmaceuticals".

Продажбата му ще започне през юли. Хапчето съдържа ниска доза от хормоните етинил естрадиол и левоноргестрел, които се използват и в други контрацептиви.

Има нетрадиционни противозачатъчни хапчета, като "Yaz" и "Loestrin 24", които скъсяват месечните цикли до 3 или по-малко дни; "Seasonique" ги намалява на 4 пъти в годината.

С "Lybrel" обаче 59% от жените, участвали в изпитанията, не са имали менструация в продължение на 6 месеца.

18% от жените обаче са напуснали изпитанията, защото са получавали неочаквани и нередовни кръвотечения, което е проблем, когато се приемат хапчета с ниски хормонални дози.

Експертите уверяват, че "Lybrel" е полезно средство за жените, чиито симптоми на месечните кръвотечения, са прекалено тежки. БТА

www.actualno.com