Тази година отново ни атакуват грипни вируси с нежни имена. Това може да се прочете в книжката „Здрави през зимата", подготвена от вестник „Труд", която вече може да се намери по вестникарските сергии.

Става дума за добре познатия свински грип или „Калифорния" (H1N1), който циркулира в света вече трета година, както и новият „Виктория". Това показва прогнозата на Световната здравна организация, обявена още през февруари.

Според д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, най-вероятно свинският грип ще отстъпи позициите си на „Виктория" (кръстен на австралийския щат, където бе изолиран за първи път м.г.). „Виктория" е от вида H3N2, какъвто бе не само „модерният" през изминалата зима „Пърт"но и познатите вече„Бризбейн" (актуален през 2008 г.) и „Уискънсин" (от 2005 г.).
Грипни вирусиМинуси
•„Виктория" е нов щам, затова голяма част от населението няма имунитет срещу него и това го прави по-опасен.
• Неговата патогенност (предизвикване на заболеваемост) и агресивност до голяма степен са неизвестни, защото е нов вирус. По тази причина няма как още отсега да кажем дали ще се сблъскаме с интензивна епидемия, при която ще се отчитат голям брой заболели, или тя ще протече в обичайните мащаби. Но най-вероятно ще повали повече хора на легло, отколкото свинският грип м.г. Изследванията доказват още, че когато циркулира вирус от щама H3N2, какъвто е на „Виктория", смъртността е по-висока в сравнение например с H1N1 (какъвто е свинският грип).
• „Виктория", както и останалите вируси, се разпространява много бързо и ефективно. Причината е, че се отделя в огромни количества в слюнката при разговор, кихане или кашлица. Затова особено в първите часове след проявлението на симптомите заболелият човек е мощен източник на зараза и лесно я предава на хората наоколо.Плюсове
• Както „Виктория", така и „Калифорния" са включени в тазгодишната противогрипна ваксина.
•И двата щама са чувствителни към антивирусните препарати, т.е. с тях заболелите се лекуват ефективно. „Става дума за лекарствата от групата на невраминидазните инхибитори", обясни д-р Кунчев. С тези медикаменти, които се продават в аптеките, но само срещу рецепта, може да се намали тежестта на епидемията.
Загрейте се с мед, лимон и джинджифил
Има много билки и средства в народната медицина, които познаваме от нашите баби - прополисът, ехинацеята, джинджифилът, които са ефективни срещу простуда и грип. Това обяснява д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.
Специал истката дава изпитана рецепта срещу грипа. В бурканче се смесват 2 супени лъжици мед, сока на 2 лимона и 2 супени лъжици пресен джинджифил, нарязан на ситно. Разбъркват се добре и всяка сутрин след закуска се изяжда по една лъжица. Тази смес едновременно дава топлина на организма и активизира имунната система, обяснява д-р Пачова. Подходящи билки в зимното време са още подбелът (при кашлица има отхранващо действие), стръкове от риган (при простуди и бронхити) и лайката (със своето противовъзпалително и успокояващо действие). Добре е да си правим по-често и чай от мащерка и листа на градински чай, които са известни с антисептичното си действие.
Препоръчително е през зимата да се консумират малки количества кромид лук и чесън, съобразено със състоянието на стомаха, добавя д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести от столичния институт за спешна помощ „Пирогов".
• Всеки може да започне да пие хранителни добавки, които да подобряват имунитета му в този толкова рисков сезон. Добър избор е да се спрете на една от познатите на човека билки още от древни времена - ехинацеята.
• В началото на простудата могат да ви помогнат добрите стари загряващи компреси.
• Изпитано средство при кашлица е в лъжичка мед да поставите щипка ванилия и да изядете тази смес. Препоръчително е да се консумира 1-2 пъти дневно, но не е подходящо за диабетици.
Още има време за ваксина
Още има време да се ваксинирате срещу грип. Това може да стане до края на декември, смятат специалистите.
Първите антитела срещу грипа се появяват около 2 седмици след имунизацията, но може да смятаме, че сме защитени около 20 дни след боцкането.- Не е добре имунизацията да се издърпа в самия край на декември. Причината е, че понякога епидемиите настъпват по-рано и е възможно да нямаме време да развием имунитет, преди да ни нападне грипът.
Противогрипната ваксина не може да създаде имунитет срещу всички респираторни (б.р. - дихателни) вируси, които са огромен брой - десетки и стотици, припомни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Той обясни, че имунизацията има задачата да предпази организма от сезонния епидемичен грип, който при уязвимите групи хора може да завърши и със смърт.
В България обаче едва 3-4% от хората се ваксинират срещу грип. Експертите определят този процент като изключително нисък. Затова по този показател сме на последно място в Европа.
Освен възрастните хора и децата добре е ваксини да си поставят и хората, изложени на професионален риск от заболявания (в тази група са всички медицински служители), работещите в сферата на обслужването - сервитьори, фризьори, чиновниците на гишетата и др.