Според директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев в един от големите областни градове се отчита бум на заболеваемост от сифилис. Сред болните за съжаление има и бременни. Проф. Кантарджиев отказа да назове името на града, тъй като това било лекарска тайна, чието разгласяване можело да притесни болните.

По отношение на епидемията от морбили, която още не е утихнала в Румъния например, проф. Кантарджиев каза, че не съветва децата под 13-месечна възраст, които не са имунизирани за морбили, да се водят на курорти в съседни държави, тъй като вероятността неваксинирано дете да се зарази е голяма.

Срещу кърлежи проф. Кантарджиев препоръча употребата на репеленти и да не се ходи в неокосена трева, а срещу комари – мазане с препарати и електрически машинки в дома. „Комари се трепят преди да се раззеленят дърветата април месец“, подчерта той.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира и случаите на салмонела в няколко столични детски градини, които бяха регистрирани в края на май. „Салмонелата е лятна инфекция, характерна за нашия географски регион и бит. Всякаква животинска храна през лятото трябва да е много добре термично обработена. Пилешкото да е добре сварено, печено или пържено. Храна не бива да се оставя извън хладилника по-дълго време от 4 часа”, поясни той.

„Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, се размножава и развива един токсин. Това предизвиква гадене, повръщане, висока температура и диария”, допълни още проф. Кантарджиев.

Той потвърди салмонелата в детските заведения в София, като изолираният микроб се оказал един и същ. „Това означава, че от някъде се използват общи продукти, които са заразени, общи доставчици или обща кухня“, поясни директорът на ЦЗПЗ.