Централното управление на НЗОК ще се премести в Центъра по хигиена, а най-вероятно до края на годината и Здравното министерство. Това стана ясно още на 15.01 тази година от заседание на Надзорния съвет на касата.

На днешното заседание на парламента, въпросът отново бе повдигнат.

„Идеята ни е, първо, да влезе в Центъра по хигиена цялото централно управление на НЗОК, за да сме сигурни, че те ще работят в синхрон и с добро качество на работа. След това ще преценим дали това, което остава ще може да послужи като основна сграда на Министерството на здравеопазването. Защото аз не искам да го разбивам пък него в няколко сгради.“ Това отговори министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол  на въпроса на депутата Георги Йорданов.

По последни данни администрацията на централно управление НЗОК е ситуирана в три сгради в София, като някои от тях са собственост на Касата, а друга са наети. По думите на министър Ананиев това затруднява  ефективността на администрацията, ангажира време от страна на служителите и влошава качеството на работа.

Все още се обмислят варианти дали и как да се случи и преместването на Министерството на здравеопазването в сграден комплекс Център по хигиена. „Вие знаете, че там има на много институции, съюзи, лаборатории и т.н., някои от които могат да бъдат изнесени, други обаче поради специфичния си, а бих казал някои и уникален характер не могат да се извадят. След като разположим НЗОК там, ще работим по въпроса за Министерството на здравеопазването“, каза още министърът.