Недофинансирането на системата на здравеопазването е основната причина за проблемите в сектора, касаеща всичките му нива. За това за пореден път алармираха от Българския лекарски съюз чрез заместник-председателя на съсловната организация д-р Галинка Павлова, която взе участие във форум, посветен на персонализираната медицина.

 

„Затова има напрежение между различните специалности, между пациенти и лекари, между фармацевтичната индустрия – просто парите не достигат“, категорична бе тя. По думите й, ако нещата продължат по този начин и бюджетът на НЗОК се залага с дефицит, никога няма да се излезе от порочния кръг. Тя припомни и искането на съсловната организация за изваждане на бюджета на касата от консолидирания държавен бюджет. „Касата трябва да бъде независима институция, каквато беше замислена като идея, а не да бъде част от консолидирания бюджет на държавата. От там идват всички беди и злини. Това, което се случва в момента, не е добро нито за пациентите, нито за бъдещата медицина. Утре няма да има и лекари и проблемите ще се задълбочават“, допълни още д-р Павлова.

По думите й в момента в здравеопазването има прекалено „залитане“ към конкуренцията и пазара, което според нея е грешен подход. Конкретният повод за това й изказване беше посоченият на форума проблем, свързан с множество лаборатории, предлагащи генетични изследвания при съмнителни условия. „Да, не трябва да има администриране, прекалено строга и тясна регулация, но и другото залитане също е грешно. Правилната форма е по средата“, отбеляза д-р Павлова, като призова новите управляващи да набележат заедно със съсловните организации пресечна точка по тези проблеми.