д-р МосковМинистърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще поиска от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов някои от директорите на районните каси да бъдат сменени. Това стана ясно от думите му в интервю за в. „Труд“. „В момента директори на районни каси са си позволили да дават бюджети за обсъждане от надзора по начин, различен от този, който налага методиката. И вината не е на надзора. Затова ще поискам от представителите на държавата да поставят пред управителя на НЗОК въпроса за смяната на директорите на РЗОК, които са нарушили методиката. Дали от глупост или по друга причина, не мога да коментирам. Но категорично извършеното значи облагодетелстване на едно или друго лечебно заведение“, обясни той. По думите му, РЗОК не са феодални губернии, които да влизат в сговор с определени било държавни, частни лечебните заведения. Според него  районната каса трябва да е част от държавната политика, а не да изпълнява бизнес плана на някоя болница.
 
 
Д-р Москов съобщи, че при обособяването на основен и допълнителен пакет на здравното осигуряване съвсем различно ще бъде остойностяването на лечението на децата. „Второ, ще се постави акцент върху мозъчно-съдовите заболявания - тук, графичното разделяне между българските и средноевропейските показатели е кошмарно. Нашите са зловещи - като на страна от Третия свят. А в допълнителния пакет, например, трябва да влязат процедурите по рехабилитация“, заяви той.
 
Според д-р Москов един собственик не бива да има повече от четири аптеки. Той отбеляза, че в момента законовият текст, който регламентира това ограничение е кух. Ето защо намерението му е да го направи ясен и приложим.  „Публична тайна е, че има начини ограничението да се преодолее. Т.е. ще направим така, че да бъде практически непреодолимо. Ще създадем и икономически предпоставки да се отварят аптеки там, където днес в цели региони няма“, каза министърът.