д-р Мирослав НенковГоляма част от търговете в Министерството на здравеопазването вероятно ще бъдат спрени. Това съобщи по време на пресконференция днес министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той каза, че е назначил проверка на обществените поръчки, обявени в последните седмици от мандата на д-р Таня Андреева. По думите му, проверката вече е доста напреднала. „Кои  от тях точно, кои видове и защо ще бъдат спрени, ще го знаем скоро. Изпадам в такава ситуация през последните дни да казвам „по-късно”, не защото не искам да кажа, а защото искам това, което кажа да бъде сериозно и аргументирано”, каза той.  Като една от ревизираните обществените поръки, министърът посочи тази за избора на фирма, която трябва на направи електронната здравна карта. Той отбеляза, че се проверява какви са заданията на поръчката.

Д-р Ненков каза, че при поемането на поста министър си е поставил няколко простички задачи, съобразени с програмата на служебния кабинет за следващите два месеца. „Ще се опитаме и надявам се да постигнем целта да не допускаме трусове и притеснения за колегите и пациентите. Тече процес по извеждане на децата от домовете за медико-социални грижи. Този процес е влязъл в едни релси и ние само ще го поддържаме. Напреднал е и процеса за изграждане на Националната стратегия до 2020 г. Има два документа, върху които ще се започне работа по време на нашето управление”, съобщи министърът. Той поясни, че единият от документите към стратегията е план за изпълнение, който трябва да се изготви.

Запитан какво можа да направи за решаване на проблема с нарастващите дългове на болниците, д-р Ненков заяви, че очаква детайлна информация за тях през следващата седмица. „Няма начин при тази система на финансиране, една болница да работи и да не натрупа дългове”, коментира той.

Д-р Ненков също съобщи, че за момента няма яснота кой чиновник от министерството ще заеме мястото на бившия зам.- министър д-р Бойко Пенков в Надзорния съвет на НЗОК. Той обясни, че новият зам.- министър д-р Любомир Бакаливанов не може да заеме тази длъжност, защото има ограничение за членовете на надзора – те не трябва да са работили в болнично заведение през поселените шест месеца. „За това място имаме почти готова кандидатура, която ще стане ясна през следващите дни”, добави той.

По отношение на уволните в последните дни от управлението на министър Андреева директори на „Пирогов”, университетската болница в Плевен и СБАЛО, д-р Ненков каза, че там също тече проверка, защо е направено това. Той отбеляза, че е назначил разследване на случая, но то още не е приключило, защото тези лечебни заведения не са леки за проверка. „Строго по закон на тези търговски дружества собственик е МЗ и то може да прави каквито си иска промени, без да предлага някакви конкретни мотиви”, заяви той. Министърът добави, че освен уволнението на директори, д-р Андреева е направила и промени в бордовете на много болници, но не уточни кои са те.

Запитан за случващото се във Фонда за лечение на деца д-р Ненков отговори, че там проверката на ситуацията е в доста напреднал етап. Според него първите данни от нея говорят, че трябва да се направи някаква промяна в работата на фонда. „Какво точно, в какъв обем и какви са харчовете на този етап, ще знаем съвсем скоро”, каза той. Д-р Ненков добави, че отговор на тези въпроси ще има най-късно през следващата седмица. Той също така каза, че проблемите на фонда ще бъдат обсъдени и от Обществения съвет към МЗ.

По въпроса за проблемите около преструктурирането на ТЕЛК-овете и липсата на достатъчно специалисти в тях министърът коментира, че вече се взети мерки. Той обяви, че е изпратена до РЗИ в страната инструкция как точно да бъде процедирано, така че хората да не чакат много за своите решения.