д-р Цветан РайчиновВ лекарствения сектор няма никакъв контрол и регулация, защото ще бъдат засегнати много сериозни интереси. „Трудно се опонира на голям бизнес, а бих казал дори и на известни държавни интереси, но не на България, а на други държави”, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. По думите му, извън готвените промени в ЗЗО, нищо не се прави, за да се спре преразходът в този сектор.
 
 
 
Д-р Райчинов посочи като доказателство за липсата на контрол при медикаментите факта, че преразходът за лекарства в бюджета на НЗОК е много по-значителен, отколкото за медицинските дейности. По първоначална информация, за първото тримесечие на финансовата година преразходът за лекарства е около 100 млн. лв., а за болнична дейност много по-малко – около 50 млн. лв., посочи той. Според него, ако не се вземат мерки, до края на годината дефицитът за лекарства може да достигне 400 млн. лв. „От НЗОК говорят за намаление на цени на пътеки, на дейности в болниците. Аз искам да чуя с колко ще намалеят цените на лекарствата”, заяви д-р Райчинов. Той отбеляза, че при подобни цифри от БЛС няма да бъдат съгласни да се намаляват цени на клинични пътеки. „Ако намалеят лекарствата с около 30%, можем да приемем намаляването на 4-5 цени в болниците. Но това според мен не е решение, защото автоматично с намаляване на цените ще се увеличат обемите. А за обемите не е предвидена регулация, тъй като касата отказа и става един параграф 22”, коментира той.
 
Д-р Райчинов също така отбеляза, че БЛС стои малко встрани от лекарствения сектор и предпочита да не се занимава с него. Той обаче допълни, че от съсловната организация са направили доста предложения как да бъде регулиран секторът. „Не че сме бягали, а напротив. Дали сме много и най-различни предложения за това как да се регулира пазарът и доставката на лекарства, така че пациентите да не страдат, но засега ефект не е имало. Очакваме от сегашния състав на МЗ да вземе адекватни мерки, за да се случат най-после нещата”, каза д-р Райчинов. Той отбеляза, че сред предложенията на БЛС са да има ясен списък и критерии кои заболявания, кога и с какво се лекуват и по какви индикации. Трябва да има и яснота при начина и формата на тяхното отпускане. По думите му, всеки министър досега е изслушвал идеите на лекарския съюз, казвал е, че са много хубави и трябва да се направят непременно и с това всичко е приключвало.