д-р Румяна ТодороваБившият управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова е била назначена за експерт в Българския лекарски съюз. Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов е обявил назначението пред УС на лекарския съюз.
 
 
Д-р Тодорова ще започне работа от 20 април. Тя най-вероятно ще заеме длъжността на настоящия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше главен експерт. Като експерт е назначен също така и бившия заместник на д-р Тодорова д-р Динчо Генев. Двамата са наети на работа от председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов, тъй като той урежда трудовоправните отношения с експертите на съсловната организация. За тяхното назначение не се изисква специално решение на изборен орган на лекарския съюз.
 
Експертите на БЛС основно се занимават с въпроси, свързани с Националния рамков договор и нормативната уредба около договора. Експертите са наемни служители, които получават заплата, като част от администрацията на съсловната организация.
 
Впрочем назначаването на бивши служители на НЗОК в лекарския съюз не е новост. Подобно наемане на експерти имаше още по време на председателството на д-р Андрей Кехайов. Доколко подобна практика е целесъобразна е под въпрос. Още повече в контекста на сегашната ситуация в здравеопазването. Не бива да се забравя, че именно по време на управлението на касата от д-р Тодорова, преди няколко месеца беше измислена и след това приета методиката за заплащане на лечебните заведения, които предизвика протести от страна на много болници, заради наложените чрез нея лимити.