Москов - Данък вредни храни

В началото на следващата седмица МЗ ще представи финалния вариант на мерките, насочени към ограничаване на вредните съставки в произвежданите храни и налагането на данък върху продуктите, които съдържат такива компоненти. Това заяви пред журналисти днес министър Петър Москов. Той поясни, че на този процес не трябва да се гледа като на борба между индустрията и държавата, а да се разбере, че ограничаването на вредностите в храните трябва да бъде резултат от едно общо усилие.

„Държавата, институциите и политиците вече  разбират необходимостта от това да се промени начинът на хранене и правят усилие да постигнат промяна. Когато в една напитка или десерт или каквото и да е било се съдържа количество захар, сол или кофеин, което е половината от съдържанието на тази храна, която купувате, това не трябва да продължава да е така. А ако все пак такива храни се произвеждат, то производителят им следва да заплаща по-висок данък”, коментира д-р Москов.

В отговор на журналистически въпрос за отношението на индустрията към това намерение министърът поясни: „В началото индустрията получи противоречиви сигнали. Затова сега на експертно ниво провеждаме серия от срещи с нейни представители  и в момента, в който им бе представена цялостната концепция, цялостния анализ и икономическото отражение на това, което предприемаме, смея да кажа, че по-скоро срещаме разбиране. Отново казвам, че идеята за това в никакъв случай не е свързана с храните от първа необходимост – хляб, мляко, месо и всичко останало, без което не можем. Говорим наистина първо за неща, които не са от първа необходимост, като различни чипсове, енергийни напитки, различни безалкохолни напитки със съдържание на всякакви безумни неща вътре, страшни за здравето ни. И второ, това не е удар срещу индустрията, нито срещу когото и да е било. Нека в съответната безалкохолна напитка количеството на захар да падне под нивата, които препоръчват специалистите по хранене и проблем просто няма да има.”

Идеята „данък вредни храни”, както и всички дейности, свързани с промяната на обществените нагласи за начина на хранене ще бъдат публично представени и огласени в рамките на широка информационна кампания, поясни д-р Москов. По неговите думи хората ще могат да разчитат на ясна и точна информация върху етикетите на храните за съдържанието им. Възможно е това да стане като във Великобритания, където има червени или зелени етикети. „В крайна сметка изборът е на родителите коя храна да закупят на детето си, а родителите ще бъдат добре информирани, защото информационната платформа, която ще създадем е съвременна и разбираема”, каза още министърът. Той определи като много интересна и тезата за неетичната реклама на храни и напитки за деца с вложени рекламни играчки и стикери, като обеща, че ще се запознае с мненията по този въпрос и ще работи по него.

В заключение министър Москов заяви, че няма да се откаже от идеята си за извеждането на вендинг машините за продажба на готови закуски и напитки от училищата, като единственото условие тези устройства да останат ще бъде изискването те до продават храни и напитки без съдържание на вредности. Проверките на РЗИ в това отношение ще бъдат много стриктни, увери той.