д-р Даниела ДаритковаС едно изолирано действие като намаляване на ДДС върху лекарствата няма да се стигне до добра лекарствена политика у нас. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Така тя коментира препоръката на Световната банка за намаляване на ставката за медикаментите в България. По думите й, намаляването на ДДС трябва да се разгледа в комплекс от мерки, които да позволят наистина достъпът на пациентите в България до лекарства да бъде подобрен. Според нея главният проблем на пациентите е, че заплащат голяма част от медикаментите от джоба си. „Това наистина прави достъпът затруднен”, коментира тя.

Д-р Дариткова посочи, че останалите препоръки на Световната банка за реформиране на сектора на лекарствените продукти са разумни и вече се изпълняват от Министерството на здравеопазването и Народното събрание. Това става с промените в Закона за здравното осигуряване, където се регламентира договарянето на индивидуални отстъпки за някои медикаменти с притежателите на разрешителните за употреба. От 2016 година в сила ще влезе и оценката на здравните технологии - мярка, с която ще се преценява дали дадено лекарство да бъде реимбурсирано от НЗОК. От следващата година у нас ще се въведат и фармакотерапевтични ръководства и алгоритми, които ще доведат също до рационална лекарствена терапия, смята д-р Дариткова.

Междувременно председателят на Конфедерацията за защита на здравето Петко Кенанов коментира, че ако ДДС върху лекарствата не се намали, то би могло приходите от него да влизат в здравната каса. „В цял свят може, само в България не може. Ние сме направили отстъпка за ДДС в хазарта. Откакто е дошла демокрацията, искаме да няма ДДС за лекарствата, но има лобита. Ние сме дали и друг избор. Може и да не се свалят ставките, но средствата от ДДС да отиват в здравната каса”, каза той.

Според Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, ако се намали ДДС върху лекарствата, здравната каса ще има нужда от по-малък ресурс за медикаментите, които покрива, и така в бюджета й биха се освободили средства за други нужди. „Ще се отвори един ресурс, който ще покрие нуждите от ангажимента, който държавата прехвърли – рак, редките заболявания и т.н.”, заяви тя.