11.04 е денят посветен на борбата с една от най-коварните психични болести – шизофренията. По този повод, екипът на психиатричната клиника към Александровска болница организира ден за латино танци.

Шизофренията е сериозно психично заболяване, при което тежко страдат емоциите, волята и мисленето. Болестта засяга 1% от общата популация и е определена като социално значима, тъй като започва в ранна възраст, засяга когнитивно-познавателните функции и води до сериозни нарушения в социалната реализация на индивида. Най-често началото на заболяването е в периода между 18 и 35 години и засяга по-често жените.

Милиони хора по света страдат от това заболяване. Роднините и приятелите им, също са засегнати пряко или косвено от шезофренията, коментират от Александровска болница. В психиатричната клиника на  една четвърт от пациентите са с тази диагноза.

Екипът на клиниката традиционно организира събития и кани музиканти, писатели, творци от всички сфери, които подкрепят борбата срещу стигмата и стоят зад идеята за по-осмислен и по-красив живот на психично болните хора.