Световната здравна организация настоява ваксината на Sanofi  срещу денга да се използва само след допълнителни тестове. Трябва да бъдат преценени реалните рискове, които крие тя. След двудневна среща в Женева, Швейцария, експертите препоръчаха допълнителни мерки за безопасност на ваксината, известна под името Dengvaxia.

Денгата ,която е широко разпространена в тропиците и субтропиците, се причинява от 4 типа денга вируси – наричани още серотипове – които се разпространяват от комарите Aedes, същите комари, които разпространяват и вируса Зика. Приблизително 390 милиона човека по света биват инфектирани с денга годишно, като повечето прекарват заболяването почти без симптоми или само под формата на леко заболяване. Големите епидемии на денга особено в сезона на активност на комарите водят до милиони случаи, които налагат хоспитализация, което значително натоварва здравеопазването и здравната инфраструктура в страните, където денгата е ендемична. Много от тях са от групата на развиващи се страни, където възможностите на местните здравни власти са силно ограничени.

Dengvaxia, единствената лицензирана ваксина в света срещу денга, е в центъра на страховете за здравето във Филипините, където правителството преустанови употребата й миналата година на фона на масови протести. На 15 април родителите на деца, починали вследствие на ваксината, отново излязоха на протест, в търсене на справедливост.

Sanofi обаче многократно са заявявали, че не знаят за смъртни случаи, причинени от ваксината. Ръководителите на фармацевтичната компания са отрекли всякакви нередности и настояват за ползите, които ваксината носи като цяло. Изпълнителният секретар на SAGE на СЗО Йоахим Хомбах защити първоначалната препоръка на СЗО, че ваксината може да се използва при деца над 9-годишна възраст в ендемичните райони. Хомбах обаче посочи празнота в данните за употребата на ваксината при хора, които никога не са били изложени на вируса и поиска от Sanofi да проучи въздействието на ваксината върху деца, които никога не са били изложени на вируса.

Френската фармацевтичен гигант Sanofi предупреди през ноември, че одобрената през 2015 г. ваксина, може да увеличи риска от смъртоносната, хеморагична форма на инфекцията, при хора, които преди това не са били изложени на вируса.

Dengvaxia е одобрена и регистрирана в 19 държави и в момента се изследва от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).