Цени на лекарства„Цакат туристите по морето с двойни цени на лекарствата, показа проверка на РЕПОРТЕР. Най-често търсените медикаменти против повръщане, температура, диария и главоболие, както и мазилата за изгаряне са с много завишени цени, а някои от тях като Аулин и Аналгин са дори с двойни стойности“, пише днес „Репортер“.

Изданието дава следния пример: „Блистер Аналгин в столична аптека струва 1,74 лева, докато в Слънчев бряг лекарството се продава на цена от 4 лева.“

„Има строга регулация за цените на лекарствата и тя не може да надхвърля пределната или максимална продажна цена, определена от Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП)", заяви пред РЕПОРТЕР бившият председател на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Проверка на вестника в списъка на НСЦРЛП за максималните продажни цени на лекарствата показа, че в морските дрогерии посочените медикаменти се продават по-скъпо от допустимото от закона“, продължава публикацията.

Вестникът пише още, че в други курорти цените също са завишени. „Установили сме нарушения, свързани с цените на медикаментите и в Несебър, Синеморец, Приморско, Созопол, Ахтопол, Златни пясъци и Св. Константин и Елена“, казва пред изданието Донка Бянкова, старши експерт към Дирекция аналитични дейности и контрол на лекарствата към НСЦРЛП.

В ежедневника четем още: „Тези цени са прекалено високи дори за морето, споделиха фармацевти пред вестника. Според тях колегите им по родните курорти са решили да работят на принципа "ден година храни" и трябва да бъдат глобени. Фармацевтите твърдят, че само в Слънчев бряг тази година са заработили 80 нови аптеки, които искат за 3 месеца да изкарат годишния си оборот. "Това е нарушаване на закона и виновните трябва да бъдат санкционирани", заяви пред РЕПОРТЕР главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов.“

„Новинар“ предлага интервю с директора на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова, която информира, че тази година до момента у нас са направени 48 трансплантации на органи и е получен само един отказ от близък, който не е разрешил присаждане. „Статистиката показва и че тази година сме предоставили 4 органа на Евротрансплант, тъй като у нас не е имало съвместими реципиенти. И сме помогнали да бъдат спасени трима пациенти с чернодробна недостатъчност и един, спешно нуждаещ се от трансплантация на сърце. Наши пациенти също са се възползвали от програмата. Един българин получи шанс за живот благодарение на операция във Виена, където му присадиха бял дроб. За подобна интервенция се готви и младо момиче, което скоро трябва да отлети за австрийската столица. Целта не е да имаме повече донори, а хората, които въпреки усилията на лекарите са в мозъчна смърт, да могат да спасят други. А целта на всеки лекар е да има по-малко загинали“, казва д-р Симеонова.

И още: „Българинът е много добър човек, с голямо сърце и състрадателност, просто трябва да бъде спечелено доверието му с открит и честен разговор и тогава ответната реакция е бърза. Самите лекари понякога плачат заедно с роднините, когато загине пациент, особено тежко е при млади хора. Но колегата трябва да говори с роднините и да им обясни за възможно дарение, чрез което да бъдат спасени други животи. Накрая се обаждат, за да проверят дали операциите са успешни. Това са добротата и съпричастността - най-характерните ни черти. Явно разбрахме, че ако не си помагаме сами, няма кой да ни помогне.“

„24 часа“ пък ни предлага другата гледна точка – тази на човек, живеещ от една година с трансплантиран орган. „Разбрах, че да си трансплантиран, е едно много скъпо удоволствие. Удоволствие в кавички, разбира се. Животът на трансплантираните у нас е изключително скъп“, казва пред изданието човекът с чуждо сърце. И още: „Много пъти съм недоумявал как е възможно държавата да даде толкова много пари и да забрави инвестицията. Една сърдечна трансплантация е 100-120 хил. лв. И след това този човек да го умориш, е необяснимо. Същото се случва с чернодробно, и с бъбречно трасплантираните. Техните операции са по 30-50 хил. лв. Държавата инвестира и след това погубва инвестицията си. Тя има интерес такива като нас да са добре. Защото, като сме добре, работим, създаваме брутен вътрешен продукт. Колкото и малък да е.

Аз например след третия месец от операцията не съм спрял да работя, плащам данъци, създавам нещо“, коментира мъжът.

Запитан какви промени са необходими, той казва: „Много, но, за съжаление, всички трябва да се направят от парламента. Имам чувството, че последната грижа на политиците са хората. И после: "Защо псуваш държавата?“ (…) За тази година разбрах много и видях много. Най-странното е, че тези, които създават нормативите, не търсят връзка с нас. А ние сме хората, които да им обясним къде са пропуските в системата и какво може да се направи.“ Оценката му за администрацията в здравеопазването е такава: „В България медицината като администрация е на аборигенско ниво. Няма нито превенция, нито профилактика“, а за лекарите казва: „Лекарите ни са фантастични.“

В полупредизборна обстановка ежедневниците предлагат и информация за реденето на листи по партиите. Така от „Стандарт“ научаваме, че бившият шеф на ВМА и настоящ зам.-столичен кмет по здравеопазване ген. Стоян Тонев влиза в политиката чрез ГЕРБ. „В провинцията особено интересен се очертава мачът ГЕРБ-БСП в Пазарджик. Там вече е ясно, че червената листа ще се води от Янаки Стоилов. Новината е, че срещу него излиза бившият шеф на ВМА и сегашен зам.-кмет по здравеопазване в Столична община ген. Стоян Тонев, заявиха пред "Стандарт" източници от щаба на ГЕРБ. Пазарджик е сред ключовите избирателни райони, тъй като е с цели 9 мандата. Лично Бойко Борисов е поканил ген. Тонев за водач на тамошната листа“, четем в изданието.