Пламен ДимитровБългария е единствената страна в Европейския съюз без действащ закон за психологията и психотерапията. Това отбеляза днес на пресконференция председателят на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров.
 
„Трябва да приемем стандартите, които дружеството вече е приело като саморегулативна рамка още 2000 г., а държавата беше поела ангажимент да спази като еврорегламент“, посочи той и отбеляза, че са нужни единни стандарти за професията с всички последствия от това. „Нашият регистър е доброволен в момента, в нормалните европейски практики той е задължителен, професията е регулирана навсякъде, освен у нас“, подчерта Димитров.
 
Той припомни, че дружеството е изработило проект на закон за професията, с работно име Закон за дейността и съсловната организация на психолозите в България, който се обсъжда вече от 15 години, и посочи, че той трябва да се приеме, за да се приближим до европейската законодателна рамка за практикуване на професията. „Става въпрос за всички области на психологията“, уточни председателят на Дружеството на психолозите.
 
„Стандартите за съжаление се спазват само от членовете на дружеството, имаме саморегулация и колегите психотерапевти също, има и една голяма сива маса, която не признава никакви стандарти и никаква регулация и се счита за свободна да прави каквото си иска“, коментира Димитров и информира, че съвсем скоро от дружеството ще представят пред институциите пакет становища, които да доведат до законодателна инициатива. „За да могат хората, които имат нужната квалификация, да бъдат разпознавани, а и да се създадат условия за следдипломна квалификация“, отбеляза той.
 
Като проблем Пламен Димитров посочи и липсата на обществено финансиране за услугите от сферата на психологията и психотерапията. По думите му, в тази насока също трябва да се направят промени, които да гарантират достъпа на българските граждани до всички услуги, които се предоставят на европейския гражданин чрез системите за здравно осигуряване. „Това у нас не е факт, българският гражданин е лишен от тази възможност. Затова трябва да се променят много неща както на равнище национално законодателство, така и на равнище институционални практики почти във всички структури на властта“, смята Димитров.
 
„В ЕС има традиция, при която диагностичната, консултативната, превантивната и т.н. работа на психолозите е изцяло обхваната от системата за здравно осигуряване. Това касае и области като училищната психология. Тук се натрупа манталитет, че психичното здраве не е част от медицинското обслужване. Това значи, че близо 80% от българите, които не могат да си позволят тези услуги, са лишени от тях“, коментира той и отбеляза, че България е единствената страна в ЕС, в която това е така.