Нови лекарствени продуктиНови лекарствени продукти блокират неконтролируемото размножаване на раковите клетки при някои онкоболести на кръвта, а резултатът от лечението е пълното оздравяване на пациентите. Така наречените таргетна и молекулярна терапия се прилагат в Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св. Георги" от 2005 г., съобщи началникът на клиниката проф.д-р Стефан Горанов. Благодарение на тях стотици пациенти със злокачествени болести на кръвта са спасени.

Ключключалка „Става въпрос за лекарства, насочени срещу определен рецептор по повърхността на злокачествената клетка. Затова се нарича още прицелна или таргетна терапия", обясни проф. Горанов. По думите му лечението е тип „ключ - ключалка". Тоест базира се на идеята, че само един ключ може да отключи определена ключалка и да излекува конкретната болест. „Останалото лечение е висшият пилотаж в молекулярната терапия. Прилагат се лекарствени продукти, които блокират механизма от биологията на раковата клетка, като ограничават нейното размножаване и възстановяват нейната клетъчна смърт", каза шефът на клиниката. Раковите клетки, за разлика от здравите клетки в един организъм, живеят десетки пъти по-дълго. Онкоклетките се делят неконтролируемо и не умират.

С молекулярната терапия се блокира точно този механизъм за безкрайно размножаване на раковите клетки. „Лекарствата не са за всички онкологични заболявания, а са за точно определени. Таргетната терапия с моноклонални антитела се прилага за лимфомите, които са сред най-честите болести на кръвта. Други лекарствени продукти от молекулярната терапия са насочени към друг тип болести, една от които е хроничната миелогенна левкемия. При нея с лекарства, известни като тирозин киназни инхибитори, получаваме немислими досега резултати, които граничат с практическото здраве категоричен е проф. Стефан Горанов. При този вид терапия пациентите се лекуват в домашни условия и приемат капсули, подобни на тези при антибиотично лечение. Тези пациенти имат такъв терапевтичен ефект от лечението, което граничи с ефекта от трансплантация на костен мозък, смятат лекарите. Лечението е щадящо за онкоболните, защото те не само са си вкъщи, но могат и да работят, като нямат никакви болестни симптоми.

Успешно Всички новодиагностицирани пациенти с хронична миелогенна левкемия започват това съвременно лечение в Клиниката по клинична хематология в Пловдив. На година се лекуват успешно около 100 души, съобщи още проф. д-р Горанов. По думите му контролът на лечението с подобни лекарствени продукти се извършва на молекулярно ниво. „За нас вече не е достатъчно да имаме нормална кръвна картина. С тези лекарствени продукти ние търсим отсъствие не само на болестни симптоми, но и отсъствие на белезите на болестта на молекулярно ниво", казва специалистът. Според него България е една от малкото страни в света, в които подобен молекулярен контрол е възможен.