Млади лекари„Въведените лимити в обема на финансиране на извършената болнична дейност, императивно наложени от Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването, поставят системата в положение на излишна несигурност.” Това заявяват днес в отворено писмо до премиера и националния омбудсман лекарите от Гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване”.
 
 
„Предпоставките за ограничаване на достъпа на пациентите до адекватната и своевременна медицинска помощ са реални, възникват и рискове за качеството на предоставените услуги. Намаленият финансов ресурс в клиничните бази за придобиване на специалност ще се отрази негативно и върху условията за обучение на младите лекари”, посочват от там.
 
Те отбелязват, че според тях в системата на българското здравеопазване съществуват и други рационални механизми, позволяващи оптимизиране на разходите съобразно наличните ресурси. „Приемането на такива решения следва да бъде правено след задълбочен и конструктивен диалог, като се вземат предвид мненията на всички ангажирани страни”, казват младите лекари и декларират готовност за обсъждане на проблема „в условията на широка дискусионна платформа, включваща представители на пациентските организации, болничните заведения и казионните институции.”