newspaperОповестената от касата вероятност за намаляване цени на клинични пътеки заради очакван преразход в бюджета на институцията очаквано спира вниманието на пресата. „Стандарт” пише: „Нова рестриктивна мярка за болниците е на дневен ред. Здравната каса бе принудена да помисли за намаляване на цените на клиничните пътеки, по които се финансират клиниките. Причината е очакваният дефицит в здравния фонда от 200 млн. лв. в края на 2015 г. Вината за него обаче не е свръхдейността на клиниките, а изначално заложеният недостиг в бюджета на здравната каса от политиците за тази година. Това става ясно от анализите на фонда за прогнозираната дейност на болниците до декември”, посочва изданието.
 
 
„1.9 млрд. лв. ще потънат в болниците до края на тази бюджетна година. Това сочат анализите на здравната каса. Точно толкова обаче беше разходът на фонда за клиниките и през миналата година. На практика увеличение в харчовете им няма. Напротив, дори има леко понижение в парите им за дейност. През 2014 г. в тях са влезли 1.6 млрд. лв. по това перо, 220 млн. лв. за онколекарства и 81 млн. лв. за медицински изделия. През тази се очаква 1.59 млрд. лв. да отидат за дейност, 237 млн. лв. за онколекарства и 77 млн. лв. за медицински изделия”, отбелязва ежедневникът.
 
Публикацията припомня, че за миналата година касата плати 3.17 млрд. лв. за лечение в болници, в извънболнична помощ и за лекарства за дома. „Въпреки това за тази година управляващите коалиционни партньори заложиха бюджет за същите дейности на фонда от 2.9 млрд. лв. или точно с 200 млн. лв. по-малко”, пише вестникът.
 
И още: „Че няма драстични нарушения в болниците и надписване на случаи, свидетелстват и анализите на касата, които бяха изготвени тези дни. В тях се сравнява дейността на болниците за първите три месеца от бюджетните години през 2014 и 2015 г., в които влизат месеците декември, януари и февруари. На практика през това време нямаше твърди лимити в клиниките и те получаваха финансиране за всеки пациент, който са лекували. Едва с 22 хил. души са се увеличили пациентите през болниците за първите три месеца на тази година в сравнение с миналата.”
 
„Стандарт” се спира и на най-голямото увеличение - над 1900%, което е по пътека 258.2 за лъчелечение на заболявания с линеен ускорител. „От 17 случая през миналата година сега са платени 325. Причината обаче е, че едва сега новите технологии започнаха да навлизат по-масово в родните болници. Въпреки това потребностите от лъчелечение и до ден днешен не са задоволени в страната”, посочва материалът и изброява още няколко подобни случая.
 
„Дали ще се стигне до намаляване на парите на болниците ще стане ясно другата седмица. Ако това стане обаче, има опасност да се намали качеството на лечение и да се увеличи доплащането, категорични са лекарите”, завършва ежедневникът.
 
В него откриваме и интервю с председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, който коментира темата така: „Надявам се, че разумът ще надделее и няма да се стигне до подобна стъпка. Няма смисъл да се намаляват цените на пътеките, когато имаме лимит при обема дейност. Ако се намалят цените, ще се увеличи обемът дейност от болниците. Това ще доведе до риск от намаляване качеството на здравната услуга.” Той информира още, че съсловната организация е получила финансовите разчети от НЗОК до април, за да види на базата на какво се прави това предложение. „Първият прочит определено не показва, че трябва да се намалят цените на КП в рамките на 12-13%. Има пикове в отчетената дейност по дадени пътеки - например при травмите на меките тъкани, коматозни състояния, неврологични пътеки и др. Нека се направи проверка на тях, но защо ще се наказват всички болници. Освен това в бюджета на касата още през 2014 г. е заложен изначален дефицит, който вече се вижда. До края на август той ще се забележи окончателно и ще трябва да се каже защо са направени подобни разчети, но за това не са виновни болниците”, коментира д-р Грозев. Той посочва още, че най-вероятно и тази година ще се наложи актуализация на бюджета на касата, и информира, че най-вероятно в началото на август ще се водят разговори с политическите партии, защото „проблемът вече чука на вратата”.
 
„Монитор” информира, че в столицата се готви въвеждането на зелени вълни за линейки и пожарни. „Зелени вълни ще пускат първо линейки и пожарни по 170 ключови булеварда в столицата. Те ще са част от новата система за управление на трафика в града. Светофарите ще се регулират така, че да осигурят по-бързото им преминаване. За целта на уредбите ще бъдат монтирани специални устройства, а датчици ще се сложат на специализираните автомобили. В момента се правят списъци на колите и се посочват маршрутите им, за да може през септември да се пуснат зелени вълни по първите около 50 кръстовища в града. “Ставаме свидетели как хора губят своя живот, защото не са успели да получат помощ навреме. Това е един много важен приоритет, който ще бъде съществена част от системата", обясни вчера зам.-кметът по транспорт Любомир Христов”, пише вестникът.