Лекуваме грипа с препаратите, заради които съдят д-р НаневГрипната епидемия, разрастваща се у нас, от дни е във фокуса на медийното внимание. Пресата засяга и въпроса с противовирусните препарати – къде, как и при какви условия могат да се получат безплатно или пък да се закупят. Днес обаче „Пари” предлага по-различна гледна точка на проблема.

„Болните от грип в момента се лекуват с антивирусните препарати, поръчани още в началото на миналата година от бившия здравен министър д-р Божидар Нанев. Това потвърди за в. "Пари" Министерството на здравеопазването”, четем в ежедневника. „Без тези медикаменти министерството нямаше да има възможност да раздава безплатно антивирусни препарати, както е в останалите европейски страни”, коментират от институцията за изданието. „Медикаментите и ваксините, които сега спасяват положението с грипната епидемия, всъщност станаха причина д-р Божидар Нанев да напусне поста здравен министър и да бъде съден за държавно престъпление. Той беше подведен под отговорност за съзнателно сключване на неизгодна сделка с препарата за лечение на свински грип "Тамифлу", за която се смята, че е ощетила държавата с над 2.4 млн. лв.”, припомня финансовият вестник и допълва: „Не всички тогава застанаха срещу д-р Божидар Нанев. Той имаше защитници и в лицето дори на опозицията. Депутатът от БСП Михаил Миков изрази съмнение, че Нанев е просто изкупителна жертва. Според него министър-председателят е търсил удобна възможност да отстрани една непопулярна фигура от правителството си.” „Пари” съобщава, че до дни официално ще стане ясно как се развива делото срещу бившия министър.

Пресата отбелязва и съобщението на здравната каса, според което методиката за изработване бюджетите на болниците е вече готова. Повечето издания цитират дословно информацията, подадена от осигурителната институция. В „Монитор” обаче откриваме друго: „Здравната каса ще превежда повече пари на болниците занапред, отколкото досега, съобщиха от финансовата институция вчера. Лечебните заведения вече няма да бъдат на т. нар. делегирани бюджети, както през 2010-а, според които първоначално им се превеждаха до 80% от сумата, а едва след това и останалата, а ще вземат пълния размер според заработеното по клинични пътеки”, пише вестникът.

Проблемите на общинските болници и днес намират място в печата. „Дневник” цитира председателя на Асоциацията на лекарите от болничната помощ д-р Динчо Генев, според когото заради завишените изисквания в клиничните пътеки малките болници няма да могат да лекуват пневмония, да правят гинекологични операции и дори да лекуват комоцио, което изисква само медикаментозно лечение. „Общинските болници например няма да могат да лекуват по-тежките форми на херния, а забавена реакция при такава диагноза и разкарване от град на град може да доведе до некроза на червата, предупреждават докторите. Проблемът не е толкова за лекарите от общинските болници, те ще си намерят работа, защото има глад за специалисти, най-много ще пострадат пациентите, твърди д-р Генев”, четем в „Дневник”. Изданието пише още: „Здравната каса (НЗОК) и министерството вчера си прехвърляха отговорността за разминаването в нормативните документи. Първо от касата обявиха, че на среща с Българския лекарски съюз установили, че проблемът идва от медицинските стандарти, които се правят от министерството. Затова НЗОК изпратила писмо до ведомството с предложения за корекции. Малко по-късно от здравното министерство обявиха, че министър д-р Стефан Константинов се е срещнал с представители на общинските болници и на сдружението на общините и те нямали претенции към стандартите, а проблемът идвал от клиничните пътеки, изготвени от НЗОК и лекарския съюз. Въпреки взаимното отричане на вина работна група вчера спешно е "изгладила" някои грешки, но ако продължава да има нередности, Константинов ще съдейства за отстраняването им, обещава министерството.”

Спорът между касата, лекарския съюз и здравното ведомство е отразен и в „Пари”. „Завишените изисквания, пред които бяха поставени болниците, за да подпишат договор със здравната каса за изпълнение на определени клинични пътеки, създадоха напрежение между здравния министър д-р Стефан Константинов, НЗОК и Българския лекарски съюз. Д-р Константинов застана на страната на лечебните заведения, като призна, че условията наистина са неизпълними за малките болници. Дори обвини БЛС и касата в лобизъм. Това силно разгневи съсловната организация и НЗОК”, пише изданието. Вестникът отбелязва, че докато двете страни спорят по изискванията, се забавя подписването на договорите на лечебните заведения с НЗОК, което допълнително затруднява работата им и обърква пациентите.

zdrave.net