НЗОК д-р Румяна ТодороваУтре, 12 февруари, изтича мандатът на настоящия управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя пое поста на 10 юли 2013 г., след като парламентът прекрати предсрочно мандата на предишния шеф на касата д-р Пламен Цеков.

Промяната бе съпроводена с политически скандал. Д-р Цеков бе избран по време на управлението на ГЕРБ и след идването на власт на правителството на Пламен Орешарски бе обвинен, че не се справя с работата и отстранен от длъжност. Това пък принуди ГЕРБ да внесе жалба в Конституционния съд срещу предварителното прекратяване на мандата на д-р Цеков. При назначаването на д-р Тодорова се оказа, че тя довършва неговия мандат, който изтича утре.

До момента няма официална информация политическите партии да са предложили кой да заеме поста на д-р Тодорова. В общественото пространство циркулират няколко имена, но това си остава само в рамките на прогнозата. Като един от най-вероятните варианти, който се коментира напоследък, е д-р Тодорова да продължи да заема поста. Говори се също така, че управител може да стане депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, а също и бившият зам.-директор на НЗОК и настоящ директор на Втора МБАЛ в София д-р Глинка Комитов. Споменава се и името на човек, който е заемал ръководна длъжност в РЗОК в Пловдив - д-р Караджов.