Предложения за промяна в част от медицинските стандарти обмисля да предложи на Министерство на здравеопазването здравната каса, става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на фонда от 26-ти май.  

Поводът да се обсъдят такива постъпки са зачестяващите искания от страна на различни лечебни заведения за сключване на допълнителни договори с фонда най-вече за лекари на половин щат. Това се налага заради изискванията на медицинските стандарти на фона на недостатъчния медицински персонал по места. „Тези изключения се превръщат в правило, т.е. непрекъснато излиза някаква специалност, някаква пътека, някаква болница. Ако се върне лентата назад, ще се окаже, че се е натрупала критична маса от изключения, които биха били основание да се преразгледат условията по принцип на лечебните заведения за разрешаване на дадена дейност. Ние бламираме тези стандарти, тези изисквания с изключения“, заявява представителят на КТ „Подкрепа“ в Надзорния съвет Теодор Василев.

По време на обсъжданията на въпроса става ясно, че най-често подобни случаи се отнасят за договори с анестезиолози, които „традиционно“ са сред най-липсващите кадри у нас.

Теодор Василев предлага като цяло да бъде изготвен обобщен материал, който да установи колко са взетите по изключение случаи за последните две-три години. Според него тази натрупана „маса изключения“ ще даде отговор дали има нужда от искания за промяна в нормативни документи, стандарти и други. Защото, пояснява той, стои стандартът на своята височина и ние се опитваме да го бламираме с решения незаконосъобразни. 
„Ние нека да докажем първо на себе си, а после и на другите страни, че този стандарт с оглед практиката в страната и състоянието на здравеопазването трябва да се промени, но с аргументи и факти. Или пък не, разбира се. И в какви сфери“, допълва Василев.

В крайна сметка заседанието приключва със сключването на редица договори „по изключение“, но председателят на надзора Кирил Ананиев приема нуждата от подобен анализ и посочва, че това ще бъдат последните изключения, които се приемат от Надзорния съвет преди изготвянето на справката.