спешната помощЛекарите застават категорично зад действията на здравния министър по отношение на спешната помощ. Това каза в интервю за ТВ 7 главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков. Той отбеляза, че д-р Москов е защитил своите колеги и е започнал да прави конкретни неща за решаване на проблемите в сектора. Според него в случая не е важно как министърът се изказва, а какво прави. „Заедно с нашата съсловна организация той тръгна да решава един много важен проблем за младите лекари в България. Промяната на Наредбата 24, която ще даде възможност на лекарите да специализират при много по-добри условия и да останат да работят в България. Затова той се ползва с пълната подкрепа на БЛС”, заяви д-р Ленков.  

Д-р Петър Москов може да направи промяната в спешната помощ. Това пък каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той обаче добави, че в програмата на правителството мерките, записани по отношение на реформата на спешната помощ, са крайно недостатъчни. „Твърдя, че аз не виждам промени в програмата на правителството за спешна помощ. Там са записани три неща – да удвоим заплатите до 2018 г., да отремонтираме спешните центрове и да купим линейки.  Под черта е споменато, че ще се опита да въведе нов вид професия на парамедици и че щяло да се въведе методика на триаж. Това не е програма за реформа”, заяви той. Д-р Кацаров отбеляза, че спешната помощ се оказва в  болниците и за да се подобри системата трябва да се направят и промени в лечебните заведения.

Според д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешна помощ, концепцията за развитие на спешната помощ на МЗ и програмната на правителството напълно отговарят на това, което искат работещите в системата. По думите й, написаното там отговаря на европейския модел на спешна помощ. Тя отбеляза, че заложената времева рамка към момента се изпълнява от министерството.

Д-р Кателиева каза, че от асоциацията застават зад действията на д-р Москов , защото е първият здравен министър, който показва ангажираност към техните проблемите. „При това положение ние не сме съгласни той да бъде наричан расист и лъжец, защото наистина се опитва да направи нещо за нас. Апелирам към политиците да не ни използват като начин да решават проблемите си”, заяви тя.