КЗДЖалба на Лекарския съюз относно здравните вноски на всички, които държавата осигурява, ще се гледа днес от Комисията за защита от дискриминация, съобщава dariknews.bg.
 
 
 
От години съсловната организация подчертава факта, че осемте групи хора, сред които деца, пенсионери и държавни служители, се осигуряват от държавата наполовина и настоява това да се промени. По тази причина от организацията са убедени, че в системата на българското здравно осигуряване е налице пряка дискриминация по признак „трудово положение” и „социален статус”.
 
По изчисления на съсловието, ако държавата започне да осигурява напълно дори само децата, това би било достатъчно да се покрие недостигът на средства в касата. В жалбата си от Лекарския съюз настояват комисията да препоръча на законодателните органи осигуряването на въпросните категории лица да бъде в пълен размер.
 
Настоящите управляващи вече поеха ангажимент това да се случи. Срокът, който си поставиха обаче, е 2020 г. До тогава е планирано ежегодно плавно увеличаване на вноските, плащани от държавата.