НЗОКНовата методика на НЗОК за финансиране на лечебните заведения може да доведе до фалити на болници и протести. Това прогнозира председателят на новата Българска болнична асоциация д-р Бойко Миразчийски.
 
 
Асоциацията бе учредена на 11 март 2015 г. и в нея членуват близо 30 лечебни заведения. Повечето от тях са частни, но наскоро към организацията се присъединиха и няколко общински. Председател на новата Асоциация е д-р Бойко Миразчийски, управител на МБАЛ „Бургасмед", а зам.-председател  - Андрей Марков, изпълнителен директор на УМБАЛ „City Clinic". В управителния съвет влизат ръководителите на МБАЛ "Надежда" ООД, МБАЛ "Х. Димитър" ООД, МБАЛ "Люлин" АД, МБАЛ "МЕДИКА-Русе" ООД, СГАБАЛ "Еврохоспитал"  и МБАЛ "Еврохоспитал".
 
Мотивите за създаването на новата организация, която ще защитава и отстоява позициите на болниците и пациентите,  са продиктувани най-вече от условията за финансиране на лечебните заведения по рамковия договор за 2015г. и по конкретно - от новата методика за лимитирано финансиране, коментира д-р Миразчисйки. Той отбеляза, че методиката е система за ограничаване на дейността на болниците, която им вреди много. По думите му, заради ограниченията  лекари от различни лечебни заведения са започнали да подготвят подписки срещу методиката. Той  също така заяви, че методиката дискриминира  пациентите, заради невъзможността им да се лекуват където пожелаят.