Ревматични заболяванияПациенти с ревматични заболявания са разтревожени, че НЗОК се кани да увеличи доплащането от пациента на биологичните лекарства за ревматични заболявания. Това разказаха пред журналисти представителите на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания. От двете организации съобщиха, че от месец и половина търсят възможност за диалог с НЗОК, но едва ден преди пресконференцията - на 3 юни, получили писмо, в което няма директен отговор на зададените въпроси.

В момента НЗОК плаща 75% от стойността на биологичните лекарства, като на пациентите остава да доплащат по около 600 лв. на месец. Засега тази сума поемат фармацевтичните компании. Болните на такова лечение са категорични, че тези суми ги затрудняват, и настояват НЗОК да поеме 100% лечението им, както по думите им е в други европейски страни. Пациентите настояват и за подобряване на качеството на ре-хабилитацията.

У нас от консултацията с лекуващия ревматолог и изготвянето на изследвания, за да бъде преценено какво лечение е подходящо, до момента на получаване на терапията минават минимум 60 дни. Докато в Европа достъпът е значително по-улеснен - за няколко дни пациентът получава необходимото лечение, твърдят болните.

"Ние сме благодарни на НЗОК и ревматолозите, че имаме достъп до най-съвременната и ефективна терапия на нашите заболявания, но въпреки постигнатото дотук има нужда процесът да се оптимизира", каза Роза Чеглайска от Асоциацията на пациенти с ревматоиден артрит.

У нас над 100 хил. души са с ревматични заболявания.