разходите за лекарстваРазходите за здравеопазване растат не само в България, но също и по света. Причините за това са много – ранното диагностициране, превенцията, навлизането на нови здравни технологии и др. Всичко това води до покачване на средната възраст, а също и до покачване на преживяемостта при някои заболявания, считани до скоро за смъртоносни в краткосрочен план. Това отбелязва в свой анализ за Frognews.bg експертът Аркади Шарков.
 
Недостигът на бюджета на НЗОК е по всички пера, но проблемът, според анализа на Шарков, е в лекарствата.
 
Ежегодното увеличаване на разходите за лекарства и ирационалното им вписване в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) е един от тежките проблеми на системата, отбелязва той. „Обществена тайна е, че зад вкарването на редица скъпоструващи лекарства в списъка, стоят лобистки интереси на международни фармацевтични компании, прокламирани през определени организации, които твърдят, че работят в полза на пациентите. Интересното е, че на немалка част от тези пациентски организации дейността е свързана единствено с лекарства, вместо права на пациентите“, коментира експертът.
 
По думите му, по отношение на разходите за онкологични медикаменти правителството можеше да предприеме ценни мерки, като въведе автоматичните смесители за разтворите, които могат да спестят около 2 млн. лв. годишно от бюджета за онкологични лекарства, тъй като технологията им позволява един разтвор да може да се използва за повече от 1 пациент, вместо неупотребеното количество медикамент да бъде изхвърлено. Тази политика обаче към момента не е приета, припомня той.
 
По отношение на разходите за лекарства в програмата на правителството бе заложено провеждането на прогенерична политика с цел оптимизация на средствата за медикаменти, припомня Аркади Шарков. „В ПЛС, например, за различни заболявания се предлагат както скъпо струващи оригинални медикаменти, така и евтини генерични медикаменти с едно и също международно непатентно наименование. Това създава предпоставки за лекарите да изписват скъпото оригинално лекарство, поради известни зависимости към фармацевтични компании. Нуждата от преформулиране на съдържанието на този списък е повече от належаща“, смята той.
 
Според него рационалното решение към момента е да се върви към реформа в посока генерично заместване, което ще доведе до икономии за бюджета на НЗОК, както и ще увеличи достъпа до лекарства за определени социални групи, които са в риск от отпадане от системата поради финансов недостиг. Такъв тип политики се провеждат в най-богатите икономики в Европа, като Германия, Холандия, Великобритания и франция, а позитивните ефекти вече са посочени в научната литература, отбелязва експертът и отново подчертава нуждата от въвеждането на смесители за оптимизация на разходите при онкомедикаментите.