Личните лекари излязоха на протест днес в София. Той бе насрочен за 12:30 ч пред НДК. По същото време вътре  се проведе и неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването.

Джипитата настояват за двойно увеличение на потребителската такса - от 2.90 лв. на 5.10 лв., и намаляване на административните им дейности и задължения, които не им позволяват да изпълняват основните си задължения като лекари. Те искат още отпадане на 24-часовото им разположение, което изисква сключване на договори с медицински центрове за нощните часове, почивните дни и празниците.

Протестиращите медици поканиха министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да излезе от неформалната среща на здравните министри на ЕС в НДК и да дойде за „семейна снимка” и за да му бъдат връчени исканията. Ананиев не слезе при недоволните.

Коментарът, който министър Ананиев направи е, че се работи по част от исканията на протестиращите лекари. Той очаква нещата да бъдат решени не с протести, а  посредством диалог очи в очи . Здравният министър не скри разочарованието си, че джипитата са решили да изразят недоволството си точно в деня, в който се събира Съветът на министрите на здравеопазването.