МедикаментиОтново липсват различни медикаменти в аптечната мрежа у нас, сигнализираха пациенти.
 
 
Проблемът касае най-вече различни видове инсулин, но и други медикаменти, и засяга редица градове в страната, обясни в ефира на Bulgaria ON AIR Марияна Александрова от движение "Диабет и предиабет". Тя допълни, че бременни жени са сигнализирали и за недостиг на нискомолекулните хепарини.
 
Основната причина за недостига на лекарствата е износът им извън страната. Заради проблема в интернет е публикувана петиция с искане за временно спиране на паралелния износ на лекарства, както и други мерки, с които да бъде осигурена наличността с медикаменти. Тя е адресирана до министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и омбудсмана. Подписи в нея са дали вече над 2500 души.
 
Припомняме, в средата на февруари Министерство на здравеопазването обяви, че започва съвместни проверки с различни институции с цел ограничаване на паралелния износ на лекарства. В инспекциите участват ИАЛ, НЗОК, НАП, както и Агенция Митници. Тогава за пореден път от ИАЛ настояха за законодателни промени, с които да имат реална възможност за действия, тъй като в момента правомощията им са силно ограничени.