С всеки изминал ден жертвите на рак кожата стават все повече. Смъртоносната болест засяга най-вече млади хора, като само през последните 30 години честотата на меланома е скочила с близо 250%. Това алармираха специалисти, на пресконференция, посветена на имуноонкологията в лечението на злокачествени заболявания.

Ако преди този тип заболяване е било относително рядко, то сега честотата му в развитите страни се увеличава по-бързо от всеки друг вид рак.

Според д-р Красимир Киров, завеждащ Клиниката по онкодерматология в СБАЛО, преди близо 200 години ракът на кожата е било изключително рядко заболяване. Увеличаването на броя на случаите с меланоми се дължи на излагане на ултравиолетовите лъчи.

Освен външни фактори като изтъняването на озоновия слой например, поради което слънчевите лъчи стават все по-опасни за човека, експертите обвиняват стремежа към постигането на изкуствен тен. Солариумите са водещата причина за поставянето на такава диагноза сред млади хора и неслучайно по-голяма част от заболелите са момичета.

Въпреки драстичното увеличаване на случаите на рак на кожата, смъртността вследствие на това заболяване намалява.

По-често засегнати от заболяването са хората със светла хора. Меланомът засяга най-често пациенти в разцвета на силите си – средно хора на 52 години, за разлика от повечето солидни тумори, които възникват в по-късна възраст.

За съжаление лечението на пациентите се характеризира с лоши резултати, като средната продължителност на живот е само 6-9 месеца, а петгодишната преживяемост е под 5%. Той посочи, че меланомът засяга основно мъжете и при тях прогнозата е много по-лоша.

От своя страна д-р Марчела Колева, завеждащ Клиника по медицинска онкология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ,се спря на рака на пикочния мехур. Заболяването е четвърто по честота сред мъжете и на осмо място сред жените. Д-р Колева изтъкна, че за пушачите рискът от развитие на карцином на пикочния мехур е четири пъти по-висок. Другите рискови фактори  са излагане на карцерогени, поглъщане на арсен, хронично дразнене и инфекции, малка консумация на вода и други.

Д-р Коева информира, че преди две години НЗОК е спряла да реимбурсира използване на БЦЖ ваксина като профилактика при рака на пикочния мехур. Имунотерапията за този тип заболяване се реимбурсира от касата от началото от април тази година.

Що се касае до меланома – той  е широко признат като имуногенен тумор и според последните клинични проучвания имунният отговор може да играе важна роля при лечението, поясниха още специалистите.

Днешното събитие бе организирано от фармацевтична компания MSD.