petar-moskovМинистърът на здравеопазването д-р Петър Москов е дал на прокуратурата бившият директор на УМБАЛ „Св. Анна” в София д-р Димитър Димитров. Това стана ясно от думите му пред bTV. Министърът отбеляза, че причината за сигнала е загубата на около 7 млн. лв. от средствата на лечебното заведение, заради фалита на КТБ. Той цитира протокол от заседание на ръководството на болницата, в което се е обсъждало решение на Общото събрание парите в КТБ да бъдат преразпределени в няколко други банки, както гласят разпоредбите в правителствено постановление. На въпросното заседание от 24 март 2014 г. членовете на УС, с изключение на д-р Димитров, са подкрепили решението на Общото събрание.
 
 
По думите на д-р Москов бившият директор на болницата е казал, че гласува против, защото постановлението на Министерски съвет не било над законите на Република България. Той добави, че когато има взето решение на Управителния съвет, директорът е длъжен да го изпълни, съгласно Търговския закон. Министърът освен това отбеляза, че д-р Димитров не само не се е съобразил с решението, но по-малко от месец преди формалния фалит на КТБ е вложил още 200 000 лв. от парите на болницата – субсидия, дадена от Министерството на здравеопазването.
 
Д-р Москов каза, че със загубата на цялата сума от близо 7 млн. лв. д-р Димитров е ощетил служителите на болницата и пациентите и затова днес сезира прокуратурата за случая. „Аз питам прокуратурата нарушен ли е Търговският закон, ощетена ли е болницата и какво възнамерява да предприеме”, заяви той.
 
В отговор д-р Димитров коментира, че загубените пари са 6 400 000 лв. Той обвини министъра, че чете казаното от него по време на заседанието, "както дяволът Евангелието". По думите му, бившият директор е гласувал против, защото изтеглянето на парите от КТБ е щяло да донесе загуба от 100 000 лв. на болницата. В крайна сметка на 31 март той е изпратил писмо до тогавашния министър д-р Таня Андреева, в което моли да се разреши прехвърлянето на парите. От думите му не стана ясно дали е имало отговор от нейна страна.
 
Д-р Москов заяви, че оттук нататък подобни действия на директорите на болниците няма да остават без последствия, защото става въпрос за безвъзвратно загубени средства.
 
Той коментира и уволнението на бившия директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. „Случаят с д-р Дечев едва ли е ангажимент на прокуратурата.Тук става въпрос за възможност или невъзможност – т.е дали си достатъчно кадърен да договориш китайски рентген срещу 700 хил. лв. или си достатъчно кадърен, за да договориш модерен американски такъв, без пари”, заяви министърът. Той разказа, че по времето на д-р Дечев е проведена обществена поръчка за доставка на рентген и е договорено закупуването на китайски апарат за 700 000 лв. Сделката е била част от по-голяма поръчка за доставка на апаратура за лечебното заведение. По думите му, рентгенът не е съответствал технически на системата за обмяна на данни на лечебното заведение и не е било възможно да се интегрира към нея. „Новото ръководство на болницата е прекратило този договор и е договорило новия най-модерен рентгенов апарат на една от големите световни фирми като безплатна прибавка, рабат към другата голяма сделка”, съобщи д-р Москов. Той добави, че освен това за закупуването на китайския апарат лечебното заведение е трябвало да изтегли кредит. Според него тези пари впоследствие е трябвало да бъдат покривани от служителите на болницата.
 
Министърът също така отбеляза, че новото ръководство на „Св. Иван Рилски” е прекратило стария договор за доставка на храна и е сключило нов, за 200 000 лв. по-малко. „Толкова по въпроса за добрия мениджмънт”, заяви той.
 
Д-р Москов коментира, че сред директорите на болници има много политически назначения. По думите му, случва се така, че партийни секретари водят при управителите представители на определени фирми. „Там се точат парите на болниците. Сега вече това не е така. Всеки един от директорите има нова клауза в договорите си, която е свързана със запазване на финансовото състояние на болницата”, каза той. Министърът добави, че държавните болници се отчитат всеки месец пред МЗ по разчетени 38 пера.