Група, в която са включени представители на здравното министерство, НЗОК, лекарския съюз и този на общопрактикуващите лекари, започва работа по въпроса как да бъде организирана неотложната помощ в рамките на извънболничната. Основната задача пред експертите е да намерят ефективен начин за достъпа на пациентите до помощ извън работния график на личните лекари.

Експертите ще прегледат възможностите за реализиране на промени в действащата нормативна уредба, а като краен резултат от работата им се изисква предлагането на нов нормативен акт, който да бъде представен на здравния министър. Представителите на здравното министерство вече са готови с конкретни анализи.

Според уредбата сега личните лекари са длъжни да бъдат на разположение денонощно като това може да стане чрез дежурен кабинет на групова практика или чрез договор с друго лечебно заведение.

Съгласно сегашните разпоредби и по-конкретно Наредбата за пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, това може да стане по няколко начина: чрез дежурен кабинет на групова практика, в която общопрактикуващ лекар е съучредител, чрез сключен договор с друго лечебно заведение/кабинет за ПИМП, чрез договор с лечебно заведение с разкрит филиал на спешна помощ и др.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев е натоварил със своя заповед друга работна група, която до началото на юни трябва да направи предложения как да се намали административната тежест в здравеопазването и здравното осигуряване.

Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите.