petar-moskovМинистерството на здравеопазването ще отпусне 200 000 лв. на варненската болница „Св. Анна” за закупуване на апаратура. Такъв ангажимент е поел министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при посещението си в лечебното заведение, съобщава БГНЕС. Той е коментирал, че десетилетия наред нещата в болницата не са се случвали по най-добрия начин. "Да кажем, че е била системно ощетявана в сравнение с други болници. Това, което говорихме днес е за ясния график за започване на архитектурни планове, остойностяване на строителството, за ремонта на спешното приемно отделение на "Св. Анна", е заявил министърът.
 
 
Д-р Москов е отбелязал, че се надява решенията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат ясно ориентирани към това големите структуроопределящи областни, университетски болници да получат допълнително финансиране. По думите му, за тях има пари в бюджета на касата. „А иначе това, което ще прави министерството, е да повишава субсидията, да повишава парите за болници като "Св. Анна”, е казал той. Министърът е добавил, че по отношение на общинските болници трябва да се помни, че техни собственици са общините. Според него е безкрайно удобно да се говори за това, че държавата трябва да се грижи за тях, но ако тя прави това, то тогава трябва да има права върху собствеността и начини на управление.
 
„Знаете ли, предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност.  Кметът на всяко едно малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката, за новите си автомобили, например, ами да каже - ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината", е казал още д-р Москов.