Професионалисти по здравни грижи протестираха днес пред Министерския съвет. В деня на професионалния празник на медицинските сестри те настояват за достойно заплащане.

Протестиращите бяха облечени в бели престилки и носеха плакати с надписи „Няма качествени здравни грижи без професионалисти”, „Здравните грижи СЕГА”, „Достойно място за работещите в здравеопазването”, „Искаме регламент за базовото образование по здравни грижи” и други. Те носеха символични самолетни билети с надпис „Тръгвам си” и скандираха: „Не можете без нас”.

Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на млади специалисти, ниските възнаграждения, липсата на диференцирано заплащане и недостатъчните възможности за продължаващо кариерно развитие.

В момента у нас работят 25 хиляди медицински сестри и 4000 акушерки, като на системата са необходими още толкова. Средната възраст на сестрите и акушерките е 53 години. От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи настояват за стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за сектора.