Нов ВирусНов вирус разболява учениците. Температура, обрив и подути лимфни възли са характерните симптоми.

Той не се различава много от другите сезонни зарази и също като тях не води до сериозни усложнения. Характерното при този вирус са висока температура, подути лимфни възли, болки в гърлото, силна хрема и обрив най-вече при хлапетата, обясни за „Преса" д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

Болестта протича леко и рядко се налага болнично лечение.

Поне за седмица обаче хората се чувстват зле, отпаднали, с главоболие и течащ нос. Другото характерно за вируса е, че поваля предимно малките деца и учениците, докато най-малко боледуват възрастните над 65 години. Лекарите съветват да не се прекалява с хапчетата, защото те само облекчават симптомите за няколко часа. Антибиотиците са абсолютно безполезни, дори може да навредят повече, като превърнат инфекцията в бактериална, посочи д-р Мангъров. Той препоръчва и да не бързаме да сваляме температурата с лекарства, а да дадем време на организма сам да се пребори с вируса.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести най-много са болните в Русе, Силистра, Шумен, Габрово, София-област, Пловдив и Добрич. Вирусът все още не е стигнал до Търговище, Кърджали и Благоевград.

Към края на месеца епидемиолозите очакват да започнат летните зарази, които протичат с диария, повръщане и болки в стомаха. При тях най-опасно е обезводняването особено при бебетата. Пикът на ентеровирусите ще е през август.