НЗОКЗдравната и финансовата комисии в Народното събрание одобриха на първо четене бюджета на НЗОК за 2015 г. Гласуваната сума бе с 80 млн. по-малко от първоначалния вариант на законопроекта, където бяха предвидени 3 155 534 000 лв. Това намаление предизвика недоволството на депутатите от „БСП – Лява България” и ДПС, които поискаха обяснение от министъра на здравеопазването за това и обявиха, че няма да подкрепят проектобюджета.

Д-р Емил Райнов от „червената“ коалиция заяви, че параметрите на бюджета означават отказ от провеждането на реформи през 2015 г. Той каза, че не са взети никакви мерки за намаляване на хоспитализациите чрез увеличение на парите за извънболнична помощ. Липсват и мерки за преодоляване на дълговете на болниците, които вече са за около 470 млн. лв., заяви д-р Райнов. Според него силно са надценени заложените приходи – с около 200 млн. лв. По думите му, този бюджет означава да има актуализация още в средата на 2015 г.

Д-р Хасан Адемов от ДПС също заяви, че има завишаване на приходите, но отбеляза сумата от 150 мл. лв. Той посочи, че от неговата партия никога не е била съгласна парите за болниците да бъдат в съотношение 3 към 1 спрямо тези за извънболнична помощ. Д-р Адемов също зададе въпрос как бюджетът ще се отрази на дълговете на болниците.

Георги Кючюков от АБВ пък каза, че неговата партия е съгласна със заложения законопроект,  защото той означава стабилност. Той обаче уточни, че той означава и  стабилна стагнация, защото в него няма никакви заложени иновации. Той отбеляза, че не бива държавата да бъде некоректен платец и да не плаща пълните вноски за гражданите, които осигурява.

От съсловните организации  на лекарите и зъболекарите не харесаха параметрите на проектобюджета. Председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви, че има орязване на парите с 80 млн. лв. и предвиди дефицит от около 100-150 млн. лв. през 2015 г. Той предложи компромисна мярка – резервът на НЗОК да стане между 5 и 8%, а с по 10-15 млн. лв. да се завишат дейностите в първичната и специализираната медицинска помощ, както и с поне 5 млн. лв. да се качат средствата за медико-диагностични те дейности. Председателят на УС на БЗС д-р Борислав Миланов пък каза, че за поредна година няма никаква промяна в пакетите за гражданите над 18 години и за децата. Той отбеляза, че това по никакъв начин не помага да се спре тенденцията за обезъбяване на българите и заяви, че неувеличаването на парите за детални грижи демотивира гражданите да си плащат осигуровките.

Д-р Петър Москов заяви, че има объркване в тълкуването на цифрите в бюджета на НЗОК по отношение на твърденията, че той е намален с 80 млн. лв. Той обясни, че от МЗ са поискали бюджет на касата в размер на 3 075 534 000 лв., защото толкова са реалните разходи на НЗОК за 2014 г. Министърът обясни, че в първия вариант на проектобюджета сумата от 3 155 534 000 лв. включва и плащания на касата за 2013 г. в размер на 110 млн. лв. „През 2014 г. са заплатени 67 млн. лв. за надлимитна дейност за десети и единадесети месец на 2013 г. Също така са изплатени 27 млн. лв. надлимитна дейност за девети месец 2013 г. 16 млн. лв. са платени за една петнадесетдневка от десети месец на 2013 г. Това е съвсем законно плащане, съвсем законен механизъм на касата да прехвърли плащания. Тези 110 млн. лв. не са в следствие на дейност, извършена и фактурирана през 2014 г.”, заяви д-р Москов. Така се получава, че НЗОК ще получи реално с 30 млн. лв. повече разходваните през тази година средства, които ще изпълняват ролята на буфер, добави той.

В отговор на въпросите на депутатите за дълговете на болниците д-р Москов каза, че това е тежък проблем, който не може да бъде решен бързо. Той отбеляза, че първото действие, което трябва да се извърши в тази връзка е изсветляването на разходите на болниците.

Министърът заяви, че за намаляване на разходите на НЗОК са предвидени редица мерки, като анонсира част от тях. Той каза, че се планира въвеждане на т.нар. електронна лекарствена борса, още след първото тримесечие на 2015 г. „В момента сме свидетели, че за един и същи медикамент в различни болници има в пъти разлика в това, което е договорено. Това генерира дефицит. С въвеждането на електронната лекарствена борса това се изчиства”, отбеляза той, като добави, че в тези държави, където е въведено това, разходите в болниците за лекарствени средства намалява средно с 20%. По думите му това е начин да се започне процес за намаляване на дълговете на болниците.

Д-р Москов също така отбеляза мерки за намаляване на разходите, свързани с промяна на стандарти или на обема дейност. Спряна е заложена промяна на стандарта за нуклеарна медицина, което ще спести 6,6 млн. лв. При медицинския за ревматология сумата, спестена от спряната промяна, е 74 млн. лв. При стандарта за неврологични болести -  7 млн. лв. При гастроентерология – 5 млн. лв. Министърът нарече въпросните промени необосновани и затова се е стигнало до тяхното спиране. От думите му стана ясно, че са запазени промените за дейности, свързани с детското и майчиното здравеопазване на обща стойност около 2 млн. лв.

Като друга мярка за намаляване на разходите на НЗОК д-р Москов посочи невъзможността за включване на нови болници и разширение дейността на съществуващите. „Това означава ясно прогнозируем ресурс от гледна точка на това дали системата ще продължи да нараства. Това не е лошо. Въпросът е да се съсредоточим върху това наличният ресурс – болничен и доболничен, да произвежда качество, а не да слагаме нови и нови производители, които просто отчитат нужното количество, а касата е длъжна да плаща”, каза той.

Министърът също така заяви, че се дава възможност на НЗОК да оценява следствието от лечението по качествени, а не по количествени показатели и от това ще следват санкции за болниците, включително отмяна на договора по определената клинична пътека. Дава се и възможност на касата да отива на активно договаряне „вследствие на реални рефери, които ще притежава”. По думите му, НЗОК трябва да престане да бъде плащач на фактури, а активно от името на пациентите да договаря най-добрите условия с най-добрите изпълнители.

По време на днешното заседание бе приет и бюджетът на държавата. МЗ получава с 47 млн. лв. повече спрямо бюджета си за 2014 г. и с 65 млн. лв. повече спрямо първоначалния вариант на проектобюджета на държавата. Д-р Москов каза, че с 16 млн. лв. са увеличени парите за работещите в Спешна помощ. Запазени са възнагражденията на работещите в центровете по трансфузиология и психиатриите. Целият останал персонал, за който МЗ плаща обаче подлежи на съкращение на фонд работна заплата с 10% и той остава само 59 млн. лв. За планиране и осигуряване на ваксини са заложени допълнително 8 млн. лв. За осигуряване на лечението на СПИН, туберкулоза, психични и венерически заболявания има увеличение с 8,7 млн. лв. Има увлечение и за  радионуклеидното лечение с близо 1 млн. лв. По думите на министъра, повече пари ще получат Фондът за лечение на деца – 6 млн. лв. и Фондът за асистирана репродукция – 5 млн. лв.