НЗОКРъководството на НЗОК отправи покана към доставчиците на лекарства за договаряне на отстъпки от цената на опаковка на медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Става въпрос за лекарства, чиято стойност се заплаща от НЗОК на изпълнителите на медицинска помощ извън цената на съответните клинични пътеки и процедури. От касата заявяват, че разчитат на отговорно отношение от страна на фирмите и ползотворно сътрудничество.

Договарянето на отстъпки за скъпоструващи медикаменти от страна на НЗОК бе въведено през 2011 г., след като анализ на разходите на касата показа, че тя заплаща много високи суми за лекарствата, които реимбурсира на 100%. Това договаряне обаче имаше пожелателен характер и се оказа, че броят на фирмите, които искат да предложат някаква отстъпка съвсем не е голям. В резултат парите, спестени от касата годишно, се равняват едва на около 4 млн. лв.

Междувременно се оказа, че разходите за лекарства на касата и по специално за онкологични препарати, прилгани в болничната помощ, продължават да нарастват с десетки милиони левове годишно. През 2012 г. в бюджета на НЗОК за тях бяха предвидени 57 млн. лв., през 2013 г. - 90 млн. лв., а през 2014 г. - 145 млн. лв. При това винаги се оказваше, че  похарчените пари са повече от заложените.  За 2015 г. в бюджета на НЗОК са предвидени 175 млн. лв.

Само преди дни зам.- министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков потвърди, че има голямо покачване на разходите за онкологични медикаменти. Той отбеляза, че са необходими спешни мерки за спиране на този процес. „Ние разговаряхме с индустрията, с двете големи асоциации. Видяхме в тези разговори, че се проявява много разум. И другото, което беше изключително добре, те са готови, склонни за подписването на такъв пакт за устойчивост и предвидимост на средствата за медикаменти. Това означава, че ако ние се разберем, че това ще бъдат средствата, може да имаме нарастване в рамките, някакво минимално, то всеки лев отгоре остава за тяхна сметка”, коментира той в интервю за Дарик радио.

Миналия месец екипът на МЗ предложи промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат през 2015 г. да има задължително договаряне на отстъпка между фирмите и НЗОК за лекарствата за домашно лечение и за лечение на злокачествени заболявания. Предвижда се препарати да не могат да присъстват в позитивния лекарствен списък, ако за тях не е предложено някакво намаление.

В края на 2014 г. управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова обясни пред журналисти, че промените ще дадат възможност не само да се търси по-ниска цена, но да се правят и друг вид договорки. Фирмите например, биха могли да предлагат отстъпки на базата на броя на опаковките, рабат и т.н., смята тя. Д-р Тодорова също така прогнозира, че през тази година в бюджета на НЗОК отново може да има дефицит, заради орязване от 80 млн. лв. и защото от 1 януари 2015 г. касата ще трябва да заплаща и за няколко нови скъпи онколекарства. „Освен това средно на година броят на онкоболните нараства с около 9000. Един онкоболен с диагностика, лечение и лекарства струва на година около 8000 лв. Ето ги 70 млн. лв. ръст само в онкологията. Така че прогнозата за дефицит е сериозна”, заяви тя.