онкомедикаментиНЗОК започна реализиране на идеята си за затягане на контрола на разходите за онкомедикаменти, прилагани в болничната помощ, като те могат да започнат да се прилагат още от средата на май.
 
В съобщение до медиите от фонда съобщават, че работна група с участието на експерти от касата и Българския лекарски съюз ще обсъжда в рамките на месец мерки за повишаването на финансовата ефективност на дейността по медицинска онкология и онкохематология. На практика основната задача пред нея ще е изработването на детайли около вече съобщената идея за нов начин на разплащане на онкомедикаментите, който намери място и Националния рамков договор за тази година, а именно -  заплащането от страна на НЗОК на количеството от лекарствени продукти за терапиите, съобразно телесното тегло и/или телесната повърхност на пациента, изчислено на база средна стойност.
 
Предложението за нов начин за плащане на медикаментите обаче бе посрещаното с известна доза скептицизъм от представители както на лекарското съсловие, така и на пациентската общност. „Съпротива има, но не и аргументи за нея“, коментира пред Zdrave.net подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Той допълни, че към момента участниците в работната група са се обединили около становището за необходимост от оптимизация на процеса и отбеляза факта, че значителна част от използваните онкомедикаменти на практика се изхвърлят.
„Проблем с дозировката няма да има. Във всеки случай средното тегло на пациентите ще е по-ниско отколкото ние сме заложили“, посочи той. След проведената среща днес е договорено и увеличение с 5% на заложените средни параметри за средно тегло, въз основа на което ще се заплащат лекарствата, съобщи още той. Припомняме, към момента бяха заложени параметри от 81 кг за мъжете и 67 кг. за  жените. „Никъде не става въпрос за промяна на качество или дозиране на определен медикамент“, категоричен бе д-р Петров.
 
Работната група ще има срок един месец за да уточни подробности по въпроса от финансово, техническо, счетоводно, правно и информационно естество, както и да изготви предложения за промени в поднормативната база. По този начин най-вероятно новият начин за заплащане от страна на касата ще започне да се прилага от средата на май или най-късно от началото на юни,  прогнозира подуправителят на НЗОК.
 
Друга промяна, която се планира, е изменение на Закона за лекарствените продукти с цел регистриране на болнични опаковки.  За да стане тя факт обаче е нужен действащ парламент.
 
„Целта на тази работна група ще е да се внесе достатъчно яснота и за колегите, които изписват лекарства, и за аптеките, които ги отпускат, и разбира се да бъдат защитени правата на пациентите, за да нямат те притеснения, че ще се прилагат субдози от нужните медикаменти“, коментира от своя страна председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той също посочи, че основната цел на предлаганите промени е да се намали възможността буквално за изхвърляне на медикаменти, които са достатъчно скъпи.  
 
Онколекарствата са едно от перата, по които НЗОК‚ традиционно“ отчита преразход.  Припомняме, в бюджета на здравния фонд по това перо за миналата година бяха заложени 210 млн. лв., но реално изразходваната сума достигна 290 милиона. За тази година касата е заложила 225,5  млн. лв за лекарства в сферата на онкологията.