nzokРъководството на НЗОК ще покани на среща УС на БЛС, на която да бъде обсъдена възможността за намаляване на цени на клинични пътеки. Това съобщи пред журналисти управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов. Той обясни, че на днешното заседание на Надзорния съвет са разгледани молбите на 76 лечебни заведения за допълнително финансиране, над определените им за годината лимити. Исканията са за около 114 млн. лв., но ръководството на НЗОК е предложило да им бъдат дадени 67 млн. лв. Д-р Комитов отбеляза, че тези средства може да бъдат извадени от резерва на касата, от който в момента са останали 93 млн. лв. „Самите разбирате, че това не е много приемливо. Взе се решение да спазим процедурата, която е заложена в подписания договор за обеми и цени между Надзорния съвет на НЗОК и УС на БЛС, по-специално на член 4, където е казано, че когато обемите надвишават договорените в този договор обеми, се отива към преговори за промяна на цените. Така че утре аз ще поканя Лекарския съюз на 1 юни да седнем да преговаряме по повод промяната на цените, преди да решим този въпрос с парите“, каза той.
 
 
Д-р Комитов добави, че обемите досега са надвишени с около 2,7%, гледано на годишна база. „При положение, че знаете колко месеца остават до края на годината, умножено по около 2% сами можете да направите изчисленията горе-долу какво ще предложим. Като аз нямам очакването, че Лекарският съюз ще се съгласи на такива промени”, заяви той, като уточни, че става въпрос за намаляване на цени от порядъка на 12-13%. От думите му също така стана ясно, че въпросното надвишаване на обемите е сметнато средно за всички нива на здравния сектор – ПИМП, СИМП, дентална помощ, медико-диагностични дейности, клинични пътеки, клинични процедури и високоспециализирани медицински дейности.
 
Д-р Комитов каза, че има такива клинични пътеки, където нарастването на обемите е с 200%. По думите му, някои от тях са такива, че е трудно да се провери дали дейността е истинска. Той даде за пример травми на меките тъкани на мъжки полови органи. „Така или иначе дейностите, които се извършват реално на всички етажи на здравния сектор, трябва да бъдат заплащани. Това е безспорно. Имаме съдебна практика в това отношение в годините. Т.е. ако ние се споразумеем за промяна на цените, от една страна тя няма да бъде много голяма. Това, че прогнозата е 12%, не значи, че трябва да договорим такава. От втора страна, това вероятно ще има дисциплиниращ ефект, за да сдържим разходите”, заяви управителят на НЗОК.
 
Д-р Комитов отбеляза, че ако от БЛС откажат да преговарят за намаляване на цените на пътеките, най-вероятно ще се стигне до постановление на Министерски съвет, с което правителството да определи цените.
 
Помолен за повече информация какви са въпросните 76 лечебни заведения, които са поискали допълнително пари, д-р Комитов обясни, че част от тях са болници, на които вече са дадени пари с решение на надзора от 13 май. „Ако на тези лечебни заведения, на които вече бяха разпределени допълнителни стойности, сме им дали тогава 1 лв., а сега са поискали 10 лв., ние им даваме 9 лв. По този начин изпълняваме искането им за 10 лв.”, каза той. По думите му, болниците са отправили аргументирани искания за повече средства. Лечебните заведения най-често са искали пари, защото имат промяна в дейността си за 2015 г. и съответно нова апаратура, нови лекари и повече пациенти. „Аз не приех всички аргументи, а подходих по следния начин. Първото тримесечие - декември, януари и февруари, те са извършили съответната дейност. Тогава действаше старото постановление 94, когато се заплащаше след проверка надлимитната дейност. Плюс март и април, т.е. за пет месеца изчислявам средно месечно каква дейност за отчели и е заплатена. Значи това са техните капацитетни възможности, независимо какви са им аргументите. На база на това, умножено по оставащите месеца се получава това, което съм предложил”, заяви той. Д-р Комитов добави, че ако не се стигне до намаляване на цени на клиничните пътеки, от НЗОК ще обявят, че не им е възможно да платят въпросните 67 млн. лв., а по-малко, например 25 млн. лв.