НЗОКБолниците, които са надвишили лимита си за онколекарства, могат да получат целите суми на извършената от тях дейност до края на годината, но след проверка. Това стана ясно от думите на подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров по повод днешното съобщение на касата, с което се информира, че на Надзорния съвет ще бъде предложено лекарствата за лечението на онкологичните заболявания, отговарящи на извършената дейност, да бъдат заплатени изцяло, като този механизъм действа през цялата 2015 г. Според подуправителя не може една болница да е направила 1500 процедури и да е отчела 1 млн. лв. за лекарства, а сега да излезе, че пак е направила 1500 процедури, а разходът е примерно 1.5 млн. лв. Ето защо ще се правят проверки.
 
 
Д-р Петров отбеляза, че лимитът за онкомедикаменти е 82% спрямо заплатеното на болниците за 2014 г. Бюджетът на НЗОК за тях е с около 45 млн. лв. по-малко, отколкото миналата година. Ето защо според него е напълно вероятно да се стигне до разблокиране на необходимите средства от резерва на касата. Д-р Петров каза, че резервът в момента е 110 млн. лв. и би стигнал само да се покрият разходите за лекарства за домашно лечение и онколекарства, но така няма да има пари за дейности, ако се наложи. Той обаче добави, че парите, предвидени в бюджета на НЗОК за медикаменти, може и да стигнат, ако се въведат мерки за ефективен контрол на разходите.  
 
Д-р Петров каза, че днешното съобщение на касата е в резултат на "създалата се истерия" около листите на чакащи за онкоболни. По думите му, няма причина за оплаквания, тъй като още на 23 март надзорът е взел решение, че ще плати всички средства за онколекарства и болниците са били уведомени за това. На предстоящото заседание на 28 април нещата ще се конкретизират, каза той. Д-р Петров също така отбеляза, че една болница е накарала болните да пишат масово жалби до касата. „Изпратиха ни стотина броя жалби. Личи, че са писани типово и са подписани. При положение, че сме им казали, че ще им платим лекарствата за март и ще процедираме по същия начин до края на годината”, добави той.