Националната здравноосигуртелна касаНационалната здравноосигуртелна каса спечели на последна инстанция дело, което и позволява да не плати близо 10 млн. лв. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на здравната каса. Става въпрос за иск, заведен от аптеки, които принадлежат на варненския  фармацевтичен бос Веселин Марешки.

Делото е било заведено, след като през 2008-2009 г. за около година и половина здравната каса плащаше на аптеките само половината от законовата надценка по онова време. Това се случи след като през 2008 г. най-големите вериги аптеки подписаха споразумение със здравната каса, че приемат намалените надценки. Междувременно през 2009 г. Върховният административен съд отмени документите, на чиято основа се случваше това, а през 2012 г. Комисията за защита на конкуренцията осъди касата за злоупотреба с монополно положение. Искът на аптеки „Марешки” в размер на 10 млн. лв. е заради незаплатените надценки и натрупани лихви.

От НЗОК напомнят, че на първа инстанция Административен съд – София-град  е осъдил касата да заплати исканата сума. Тричленен  състав на Върховния административен съд отмени първоинстанционното решение на административния съд като неправилно.  Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.